Sidebar

Renginio pradžia: 2022-01-28 11:00
Renginio pabaiga: 2022-01-28 14:00

2022-01-28

11 val. VU Gyvybės mokslų centro R-401 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) ALIONA AVIŽINIENĖ gins daktaro disertaciją „Bakteriofago vB_EcoS_NBD2 kilmės nanovamzdelių pritaikymas baltyminių fragmentų eksponavimui”. Mokslinis vadovas – dr. Rasa Petraitytė-Burneikienė.

Disertacijos anotacija: Savaime susirenkančios virusinės nanostruktūros gali būti naudojamos kaip nešikliai baltyminių fragmentų eksponavimui kuriant saugias ir efektyvias vakcinas. Disertacijoje aprašomi bakteriofago vB_EcoS_NBD2 ataugos vamzdelio baltymo gp39 formuojamų nanovamzdelių charakterizavimo ir jų pritaikymo baltyminių fragmentų eksponavimui galimybių tyrimai. Saccharomyces cerevisiae mielėse susintetintas baltymas gp39 formavo nanovamzdelius, buvo nustatytos jų savaiminiam susirinkimui svarbios gp39 dalys, įvertintas nanovamzdelių stabilumas ir imunogeniškumas. Šio tyrimo metu buvo nustatyta, kad baltymas gp39 gali formuoti nanovamzdelius kai baltyminiai fragmentai yra prijungiami prie jo C galo, tačiau chimerinių baltymų savaiminis susirinkimas į nanostruktūras priklauso nuo prijungiamo baltyminio fragmento fizikinių ir cheminių savybių visumos. Apibūdintos gp39 toleruojamų baltyminių fragmentų savybės yra svarbios pritaikant nanovamzdelius chimerinių baltymų, sėkmingai eksponuojančių prie jų prijungtas baltymų dalis, kūrimui. Baltymo gp39 nanovamzdeliai buvo pritaikyti oportunistinio patogeno Acinetobacter baumannii baltymo OmpA fragmentų eksponavimui. Atlikti tyrimai yra ypač aktualūs, nes šie chimeriniai nanovamzdeliai yra potencialus įrankis imuninio atsako sužadinimui prieš ant jų eksponuojamą OmpA fragmentą ir gali būti tinkamas vakcinos kandidatas prieš gydymo įstaigose sparčiai plintančią ir daugeliui antibiotikų atsparią A. baumannii bakteriją.

Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos