Sidebar

Renginio pradžia: 2021-09-30 10:00
Renginio pabaiga: 2021-09-30 13:00

2021-09-30

10 val. VU Gyvybės mokslų centro R-401 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) DOMINYKA DAPKUTĖ gins daktaro disertaciją “Mezenchiminių kamieninių ir vėžinių ląstelių atsakas į teranostinių nanodalelių poveikį – ląstelių terapijos link”. Mokslinis vadovas – prof. Ričardas Rotomskis.

Disertacijos anotacija: Ankstyvosios diagnostikos trūkumas ir prastas chemoterapinių vaistų selektyvumas yra vieni pagrindinių onkologijos iššūkių. Fotosensibilizatorių ir nanodalelių kompleksai gali tapti teranostine platforma, sprendžiančia dabartines vėžio diagnostikos ir gydymo problemas, kombinuodami diagNOSTINES ir TERApines savybes. Vis dėlto, pačios nanodalelės ir jų kompleksai neužtikrina pakankamo specifiškumo navikams, todėl įgimtą onkotropizmą turinčios mezenchiminės kamieninės ląstelės (MKL) gali atlikti teranostinių nanodalelių transportavimo funkciją. Šio darbo tikslas – ištirti odos MKL gebėjimą selektyviai nugabenti į navikus teranostines nanodaleles, užtikrinant terapinį poveikį ir diagnostinį potencialą. Teranostinis nanokompleksas suformuotas iš unikalias optines savybes turinčių fotoliuminescuojančių nanodalelių kvantinių taškų (KT), sujungtų su fotosensibilizatoriumi chlorinu e6 (Ce6). Vykdant disertacinį darbą buvo nustatyta, kad pasyvus nanodalelių pristatymas į navikus yra nespecifiškas ir neefektyvus, taip pagrindžiant MKL naudojimo būtinybę. Taip pat buvo įvertinta, kad tinkamiausi komplekso su Ce6 formavimui yra amfifiliniu polimeru dengti ir karboksilo grupėmis funkcionalizuoti KT. Mūsų tyrimai parodė, kad toks kompleksas efektyviai generuoja singuletinį deguonį sužadinus kompleksui specifiška 470 nm bangos ilgio šviesa, tačiau pirmieji parodėme, kad serumo baltymai greitai destabilizuoja kompleksą ir ženkliai sumažina jo efektyvumą. Atlikdami in vitro tyrimus gavome, kad nanodalelės yra biosuderinamos ir kaupiasi odos MKL viduje endocitinėse pūslelėse, kuriose KT-Ce6 kompleksas yra apsaugomas nuo neigiamo serumo baltymų poveikio bei išlieka stabilus. In vitro ir in vivo tyrimais parodėme, kad MKL geba transportuoti teranostines nanodaleles selektyviai iki vėžinių ląstelių, pažymi navikus akimi matoma fotoliuminescencija ir dvigubo švitinimo procedūros metu sukelia vėžinių ląstelių žūtį. Kombinuota MKL, KT-Ce6 komplekso ir netoksiškos šviesos terapija reikšmingai didina išgyvenamumą, lėtina navikų augimą, mažina metastazių atsiradimą ir vėžio progresavimą. Mūsų rezultatai patvirtina, kad MKL, žymėtos KT-Ce6 kompleksu, gali būti pritaikomos vėžio teranostikoje.

Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos