Sidebar

Mikrobinės bioplėvelės, o ypač jų sukeliamos infekcijos, gali turėti ilgalaikių ir žalingų padarinių žmogaus sveikatai. Susiformavusios bioplėvelės (pvz., ant žaizdos) tampa atsparesnės antibiotikams, todėl gali sukelti rimtas ligas, tokias kaip sepsis. Siekiant išvengti pavojingų infekcijų ir jų komplikacijų yra svarbu kuo anksčiau nustatyti bakterijų atsiradimą. Tam reikalingi bioplėvelių formavimosi diagnostikos įrankiai, kaip antai, biojutikliai.
Šis doktorantūros projektas yra skirtas bioplėvelių monitoringo galimybių tyrimams panaudojant radijo dažnių identikavimo sistemą (RFID), SERS ir elektrocheminius analizės metodus. Siekiant įgalinti bevielį mikrobiologinių bioplėvelių aptikimą RFID technologija, sidabro nanodalelės įterpiamos į radijo dažnių žymeklio anteną. Numatomi naudoti redokso tarpininkai (pvz., vitaminai B2 ir K3) leidžia tikėtis ankstyvos pavienių mikroorganizmų ar jų bioplėvelių detekcijos, kas yra itin svarbu klinikinėse situacijose. AgCl dalelių redukcija iki metalinio Ag vyksta tik prasidėjus mikroorganizmų inicijuotoms elektronų pernašos reakcijoms ant bioanodo paviršiaus. Jei minėtos reakcijos vyksta ant radijo dažnio žymeklio antenos, modifikuotos AgCl takeliu, jos ženkliai pakeičia žymeklio laidumą, kuris yra stebimas bevieliu būdu naudojant radijo dažnių identifikavimo skaitytuvą. Taip pat, bus įvertintos bioplėvelių monitoringo galimybės aptinkant jų metabolitus elektrocheminiais ir SERS metodais.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos