Sidebar

Psichikos sveikatos sutrikimai, ypač sunkios depresijos ar nerimo sutrikimai, yra viena iš svarbiausių sveikatos problemų visame pasaulyje, turinti didelį poveikį pacientų gyvenimo kokybei ir reikšmingą socialinę ir ekonominę naštą visuomenei. Kadangi žinoma, kad tokių sutrikimų pradžia ir vystymasis priklauso nuo kontekstinių veiksnių, šiame doktorantūros projekte neuroplastiškumas bus tiriamas kaip pagrindinis mechanizmas, lemiantis atsparumą arba pažeidžiamumą, priklausomai nuo aplinkos konteksto. Projekto tikslas – nustatyti neurobiologinius mechanizmus, lemiančius aplinkos ir elgsenos sąveiką, ypatingą dėmesį skiriant smegenų imuninėms ląstelėms mikroglijai ir jų sąveikai su neuronais. Pastaruoju metu dėl savo gebėjimo reguliuoti neuroplastiškumą mikroglija tiriama kaip naujas ląstelių taikinys psichikos sutrikimuose, todėl projekte bus vertinama mikroglijos atliekamo sinapsių genėjimo reikšmė psichinio atsparumo ir pažeidžiamumo modeliuose.
Doktorantas prisijungs prie tarptautinio konsorciumo, kurį sudaro mokslinės grupės iš Vokietijos, Italijos, Ispanijos, Lenkijos ir Suomijos. Šis tinklas turi specialią mainų programą doktorantams, užtikrinančią stažuotes kito konsorciumo nario laboratorijoje, taip skatinant pažangių mokslinių tyrimų metodų sklaidą. Doktorantas bus įtrauktas į konsorciumo mentorystės programą, užtikrinančią paramą ir pagalbą viso doktorantūros projekto metu.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos