Sidebar

Moteriška hormoninė kontracepcija (HK, tabletės, spiralės ir kt.) yra vienas populiariausių apsaugos nuo nėštumo metodų, kurio vartojimo pradžios amžius jaunėja, vartojimo trukmė ilgėja. Nors pagrindinis HK taikinys yra reprodukcinė sistema, yra žinoma, kad HK vartojimas taip pat veikia moterų smegenis. Tyrimai rodo morfologinius ir funkcinius pokyčius smegenų srityse, susijusiose su socialiniu - emociniu elgesiu ir kognityvinėmis funkcijomis. Vis tik, dauguma iki šiol atliktų tyrimų vertino trumpalaikį HK poveikį. Tuo tarpu žinių apie ilgalaikį HK vartojimo poveikį moterų smegenų funkcijoms, bei vartojimo ryšį su individualiomis moterų savybėmis, tebėra labai mažai (Cahill, 2018, Lewis et al., 2019, Brønnick et al., 2020, Griksiene et al., 2022).
Doktorantūros projekto tikslas – moterų, vartojančių hormoninę kontracepciją, bendros savijautos, socialinės - emocinės elgsenos ir kognityvinių funkcijų įvertinimas sąsajoje su vartojimo trukme ir individualiomis savybėmis. Planuojamas psichofiziologinis longitudinis tyrimas. Subjektyvus moterų bendros savijautos ir psichinės sveikatos vertinimas bus atliekamas naudojant klausimynus. Objektyviam įvertinimui bus taikomos emocijų suvokimo, reguliavimo, erdvinių gebėjimų vertinimo ir pan. užduotys, kurių metu bus registruojami užduočių atlikimo parametrai bei smegenų, veido raumenų elektrinis aktyvumas (EEG, EMG), akių judesių parametrai. Lytinių hormonų koncentracijų nustatymui bus naudojami ELISA ir/ar HPLC-MS metodai.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos