Sidebar

Baltymų ir nukleorūgščių skysčio-skysčio fazių atsiskyrimas (SSFA) yra sparčiai besivystanti sritis, skirta suprasti biomolekulinių kondensatų susidarymo procesą ir jo vaidmenį ląstelių funkcijose. Naujausi tyrimai rodo, kad SSFA yra atsakingas už promielocitinės leukemijos baltyminių kūnelių, streso granulių ir bestruktūrių baltymų kondensatų susidarymą.
Per pastaruosius kelis metus buvo atrasta, kad įvairūs su neurodegeneracinėmis ligomis susiję baltymai, tokie kaip alfa-sinukleinas ir amiloidas-beta, gali sudaryti heterotipinius lašelius. Kitų tyrimų rezultatai taip pat parodė įvairių amiloidogeninių baltymų tarpusavio sąveiką ir jos įtaką amiloidinių fibrilių susidarymui. Šie duomenys leidžia kelti hipotezę, kad baltymų sąveika SSFA metu ir heterotipinių lašelių formavimasis gali būti svarbūs procesai neurodegeneracinių ligų atsiradimui.
Šio darbo tikslas bus ištirti su neurodegeneracinėmis ligomis susijusių baltymų tarpusavio sąveiką SSFA metu ir kaip šis heterotipinių lašelių formavimasis pakeičia amiloidinės agregacijos procesą bei susidarančių fibrilių struktūrą.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos