Sidebar

Fosfolipidinė membrana atlieka daugybę svarbių funkcijų, tokių kaip ląstelės turinio apsauga, selektyvi medžiagų perneša, signalo perdavimas, energijos transformacija ir kitos; jos taip pat tampa įvairių bakterijų toksinų taikiniais. Daugelį šių funkcijų membranoms suteikia į lipidų bisluoksnį įsiterpiantys baltymai. Tačiau, nepaisant didelės membranų biologinės reikšmės, jas yra sudėtinga tirti dėl kompleksiškos sandaros ir procesų dinamiškumo. Todėl siekiant gauti gilesnių žinių apie membranų struktūrą ir lipidų-baltymų sąveikas, tyrimams buvo pradėtos naudoti dirbtinės lipidinės membranos paskleistos ant elektrai laidžių metalinių ar metalo oksidų paviršių. Tokie dirbtiniai modeliai atkartoja biologinių membranų savybes, suteikdami galimybę tirti molekulinius reiškinius vykstančius membranose esant kontroliuojamoms sąlygoms.
Šio darbo tikslas yra nustatyti dirbtinių membranų molekulinę struktūrą ir sąveikas su membraniniais baltymas elektrocheminėje fazių riboje in-situ ir esant kontroliuojamam elektriniam potencialui. Tyrimai bus atliekami pritaikant paviršiaus sustiprintą infraraudonosios sugerties spektroskopiją (SEIRAS). SEIRAS yra analitinis metodas pasižymintis aukštu jautrumu ir specifiškumu kieto pagrindo paviršiuje adsorbuotų molekulių struktūrai ir tarpmolekulinėms sąveikoms in-situ vandeninėje terpėje.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos