Sidebar

Karboanhidrazės yra fermentai, kurie organizme katalizuoja grįžtamąją anglies dioksido hidratacijos reakciją ir siejami su daugeliu ligų, tokių kaip glaukoma, edema, aukštumų liga, epilepsija, vėžys. Jas kontroliuoti naudojami mažamolekuliniai junginiai slopinantys šių fermentų katalizinį aktyvumą. Visgi visi šiuo metu naudojami karboanhidrazių aktyvumą veikiantys vaistai yra neatrankūs, todėl slopina ne tik karboanhidrazės-taikinio, bet ir kitų izofermentų veiklą. Todėl yra kuriami nauji, atrankesni tiksliniams izofermentams junginiai, tačiau progresas yra lėtas, ir paskutinis naujas karboanhdrazių slopiklis registruotas prieš 30 metų.
Kadangi naminė pelė (Mus musculus) – vienas dažniausiai ikiklinikiniuose tyrimuose naudojamų modelinių organizmų, kontroliniai tiriamų junginių atrankumo tyrimai su rekombinantiniais pelės karboanhidrazių baltymais bei šių baltymų charakterizavimas leistų įvertinti, ar stebimas potencialių vaistų poveikis pelių modelyje gali būti siejamas su tiriamų junginių atrankumu pasirinktam žmogaus karboanhidrazių izofermentui.
Todėl pagrindinis šio projekto tikslas būtų charakterizuoti rekombinantinius pelės karboanhidrazės izofermentus ir ištirti jų sąveikas su slopikliais, naudojant įvairius biocheminius ir biofizikinius metodus. Tokių tyrimų rezultatai leistų geriau suprasti karboanhidrazių ir slopiklio sąveikos mechanizmus bei tiksliau planuoti ikiklininius tyrimus.
Projekto metu bus siekiama ekspresuoti ir išgryninti visus pelės karboanhidrazių izofermentus, atlikti fermentinius aktyvumo ir slopinimo bei jungimosi su slopikliais tyrimus naudojant terminio poslinkio, izoterminės kalorimetrijos metodus, taip pat nustatyti šių baltymų ir jų kompleksų su slopikliais kristalines struktūras.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos