Sidebar

Dėl klimato kaitos ir, svarbiausia, dėl žmogaus veiklos biologinė įvairovė sparčiai nyksta. Tačiau mūsų žinios apie biologinę įvairovę yra itin skurdžios, ypač kalbant apie mažesniuosius vabzdžius. Todėl jų faunos tyrimai yra neatidėliotinas mokslo uždavinys.

Tyrimų objektas – filogenetiškai jauni Elachista Treitschke genties mikrodrugiai, jų lervos gyvena žaliuosiuose augalų audiniuose, o kai kurios rūšys laikomos kenkėjais arba potencialiais kenkėjais. Nors tyrinėjama jau seniai, tačiau iki šiol lieka vieni mažiausiai ištyrinėtų mažųjų drugių grupių. Dauguma rūšių sudaro didelius rūšių kompleksus, kuriuose atskiros rūšys pasižymi labai menkais morfologiniais skirtumais. Be to, skirtingai nei daugelis panašių drugių, jie mažiau patenka į šviesines gaudykles, todėl yra mažai reprezentuoti kolekciniuose rinkiniuose. Dėl endobiontinio gyvenimo būdo siauralapėse žolėse, jie yra sunkiai aptinkami ir priešimaginėse stadijose. Šios aplinkybės lemia, kad tikroji šios menkai ištyrinėtos genties drugių įvairovė dažnu atveju yra žinoma tik labai paviršutiniškai net ir palyginti gerai ištyrinėtuose regionuose. Todėl yra didelė tikimybė, kad panaudojus integruotos taksonomijos metodus bus atskleista tikroji jų įvairovę bei nustatytos naujos mokslui rūšys. Pagrindinis šio darbo tikslas – morfologinių ir molekulinių duomenų pagrindu ištirti filogenetiškai jaunų Elachista genties rūšių įvairovę ir jų filogenetinius ryšius.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos