Sidebar

Tiesioginė molekulinio lygio sąveika tarp baltymų ir (arba) kitų biologinių medžiagų, veikiančių kaip receptoriai ir (arba) ligandai, yra vieni iš pagrindinių procesų, užtikrinančių tarpląstelinį ir tarpląstelinį ryšį gyvuose organizmuose. Įgimtas ir adaptyvus imunitetas priklauso nuo tiesioginės receptorių, esančių ant ląstelės paviršiuje, sąveikos su ligandais. Ligandų ir receptorių organizavimasis membranos paviršiuje yra labai svarbus veiksnys ląstelių komunikacijai, bet jų iki šiol šis efektas sunkiai tiriamas ir  nėra suprastas.

Nors fiziologines ląstelių-ląstelių sąveikas yra sunku analizuoti, modelių sistemų panaudojimas leidžia tirti šias sąveikas molekuliniame lygyje. Doktorantūros projekte pagrindinis dėmesys bus skiriamas lipidų pagrindu veikiančio biologinio paviršiaus (tBLM, prikabintos dvisluoksnės lipidų membranos) kūrimui, kuris tarnaus kaip matrica ligandų įterpimui. tBLM sudėtis gali turėti įtakos ligandų pasiskirstymui ir tankiui membranoje, bei nustatant natūralių membranų kompleksiškumą. Ligandais funcionalizuota tBLM platforma bus tiriama elektrocheminio impedanso spektroskopijos (EIS), paviršiaus plazmonų rezonanso (SPR), atominės jėgos mikroskopijos (AFM) metodais ir fluorescencijos metodais.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos