Sidebar

2024 metų balandžio viduryje dienos šviesą išvydusi knyga yra skirta Vilniaus universiteto tuometinio Gamtos fakulteto XXVI biologų laidos 50-mečio jubiliejui paminėti.

Knygoje esantys atsiminimai, dienoraščių ir laiškų fragmentai, to laikmečio nuotraukos liudija apie 1967–1972 metais gyventą laiką, patirtus įvykius, perteikia to laikmečio aplinką, atmosferą ir pasaulėžiūrą. Knygoje taip pat pateikta trumpa informacija apie tuometinį Gamtos fakultetą ir jame 1967–1972 metais biologams dėsčiusius iškilius dėstytojus ir profesūrą.

Knygoje įdėtose ištraukose iš Violetos Pileckaitės-Ivinskienės rašytų dienoraščių, laiškų ir prisiminimų atgyja 1967–1969 metų kurso gyvenimo kronika – primiršti vardai ir pavardės, studijų epizodai, pirmųjų dviejų studijų vasarų praktikų kasdienybė, studentų savarankiškų tyrimų atradimai, sutikti žmonės, studentiška buitis, lankomų vietų grožis, etnografiniai kaimai, aptinkamos biologinės įvairovės vertybės, studentiškų žygių ir jų dalyvių romantika, o svarbiausia – atsiskleidžia to laikmečio aplinka ir atmosfera – išlikusiose sovietmetyje darytose nuotraukose įamžinti rūbai, apavas, vaikų vežimėliai ar dviratukai, žaislai, šukuosenos ir „makiažas“, kiemų pilkas suskeldėjęs asfaltas, išsiklaipę, kažkada buvę „šaligatviai“, telkšančios kiemų balos po lietaus, autobusai, troleibusai, automobiliai, pajuodusios, aprūkusios namų sienos...

Knygos pabaigoje sudarytame tematiniame fotografijų albume ir knygos tekstinėje dalyje pateikta virš 1000 nuotraukų, įamžinusių XXVI biologų laidos gyvenimą, studijų kasdienybę, vasaros praktikų darbus, priverstines talkas kolūkiuose, tarnybą sovietinėje armijoje bei jau absolventų rengtų susitikimų epizodus.

Knyga yra prieinama Nacionalinėje M. Mažvydo ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekose.

 

Trumpai apie autorių: 

Habil. dr. Mečislovas Žalakevičius, lietuvių zoologas ornitologas, ekologas, 1972 m. baigė Vilniaus universitetą. Mokslinių tyrimų svarbiausios kryptys – paukščių migracijų tyrimai ir modeliavimas, radarinė, aviacinė ir klimato kaitos ornitologija. Mokslininkas yra sukūręs naują paukščių migracijos valdymo teoriją.

 

XXVI biologų laida

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos