Sidebar

Vilniaus universiteto mokslo metų pabaigos šventėje „Finis Anni Academici“ rektorius prof. Rimvydas Petrauskas atminimo prizais už mokslo pasiekimus apdovanojo mokslininkus ir mokslininkų grupes, tarp jų ir Gyvybės mokslų centro.

Atminimo ženklais už reikšmingus mokslo pasiekimus 2022 metais, o tiksliau, už geriausią gamtos, technologijos bei medicinos ir sveikatos mokslų sričių publikaciją apdovanoti VU Gyvybės mokslų centro vyriausieji mokslo darbuotojai prof. Saulius Klimašauskas ir dr. Giedrius Vilkaitis, vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Vaidotas Stankevičius, mokslo darbuotoja dr. Liepa Gasiulė, jaunesnioji mokslo darbuotoja Bernadeta Masiulionytė, Povilas Gibas bei publikacijos bendraautorius VU Chemijos ir geomokslų fakulteto Chemijos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas prof. Viktoras Masevičius. (Už publikaciją: V. Stankevičius, P. Gibas, B. Masiulionytė, L. Gasiulė, V. Masevičius, S. Klimašauskas, G. Vilkaitis. Selective chemical tracking of Dnmt1 catalytic activity in live cells. Molecular Cell 82(5): 1053-1065 (https://doi.org/10.1016/j.molcel.2022.02.008).

Padėkos už ilgametį vadovaujamąjį darbą atiteko VU Gyvybės mokslų centro vyresniajai mokslo darbuotojai dr. Reginai Jančienei („Už ilgametį vadovaujamą darbą Bioorganinių junginių chemijos laboratorijai“) ir profesorei Lilijai Kalėdienei („Už ilgametį vadovaujamą darbą Mikrobiologijos ir biotechnologijos katedrai“).

Už nuoširdų darbą, dalyvavimą bendruomenės, visuomeninėje ir savanorystės veikloje padėka buvo įteikta VU Gyvybės mokslų centro vyriausiajai mokslo darbuotojai dr. Virginijai Bukelskienei („Už ilgametį darbą Biochemijos instituto direktoriaus pavaduotojos pareigose, vadovavimą Biologinių modelių skyriui, taip pat už reikšmingą indėlį plėtojant tyrimus su laboratoriniais gyvūnais bei už savanorišką veiklą Bioetikos komitete ir Jaunųjų Biochemikų mokykloje“).

Rektoriaus padėkos įteiktos absolventams, kurių studijos ir mokslinė veikla įvertinta Magna cum laude diplomais. Padėkas gavo 20 pirmosios ir  64 antrosios pakopos studijų programų absolventai, iš jų VU GMC – atitinkamai 5 ir 8 absolventai.

„Šiemet minime 700 metų Vilniaus miesto jubiliejų ir 444 metus VU istorijos mieste. Netrukus Vilniuje vyksiantis istorinis NATO viršūnių susitikimas, kurį pasitiksime VU organizuojama tarptautine politikų ir akademikų konferencija, liudija didėjančią Vilniaus reikšmę regiono ir Europos politikoje, kurioje savo vietą atranda ir Vilniaus universitetas. Turime unikalią progą didinti mūsų vardo žinomumą ir plėsti tarptautinius ryšius, atsiverdami pasauliui ir tapdami stipriais globalios mokslo erdvės žaidėjais“, – sakė VU rektorius prof. R. Petrauskas.

Simboliniais atminties diplomais iškilmingai buvo pagerbti 36 nuo totalitarinių režimų nukentėję ir iš VU pašalinti jo bendruomenės nariai. Šiemet du atminties diplomus VU rektorius prof. R. Petrauskas įteikė asmeniškai. Vieną – buvusiam studentui Andriui Tučkui, kuris iš universiteto buvo pašalintas net du kartus (iš skirtingų studijų programų) „už elgesį, nesuderinamą su tarybinio studento vardu“. Antrąjį simbolinį diplomą asmeniškai atsiims buvęs VU darbuotojas kunigas Julius Sasnauskas, kuris 1979 m. gruodžio 14 d. nebeatėjo į darbą VU Pažangiosios mokslo minties muziejuje, nes buvo sulaikytas ir nuteistas už antitarybinę agitaciją ir propagandą. Kitus 34 simbolinius diplomus atsiėmė artimiausi nominantų giminaičiai. Tarp jų šiemet – ir garsios Lietuvių literatūros katedros darbuotojų politinės bylos dalyvių – Meilės Lukšienės-Matjošaitytės, Vandos Zaborskaitės, Irenos Kostkevičiūtės, Aurelijos Rabačiauskaitės ir Stasės Litvinaitės – artimieji.

Prieš septynerius metus įsteigtas VU atminties diplomas yra universiteto istorijoje buvusių klaidų pripažinimo simbolis, pagarbos neteisybę patyrusiems buvusiems bendruomenės nariams ženklas. Šis diplomas ir vieša jų teikimo ceremonija yra istoriniu tyrimu paremtos iniciatyvos „Grįžtanti atmintis“ dalis.

Daugiau nuotraukų rasite VU Gyvybės mokslų centro Facebook paskyroje (VU Gyvybės mokslų centras).

VU (Justino Auškelio) nuotr.

FinisAnni2023 SKlimasauskas GVilkaitis VStankevicius LGasiule BMasiulionyte PGibas VMasevicius

FinisAnni2023 VBukelskiene

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos