Sidebar

Šiais metais dvi prof. Karolio Jankevičiaus stipendijos, įsteigtos UAB „GVT LT“ (anksčiau VšĮ „Grunto valymo technologijos“), buvo skirtos VU Gyvybės mokslų centro Mikrobiologijos bakalauro studijų programos III kurso studentei Jekaterinai Orlovskajai ir Mikrobiologijos magistro studijų programos I kurso studentei Skaistei Jančauskytei.

Skaistė Jančauskytė savo mokslo tiriamąjį darbą atlieka Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biomokslų instituto Mikrobiologijos ir biotechnologijos katedros Eukariotų molekulinės mikrobiologijos laboratorijoje. Savo darbe ji tyrinėja keratinoliziniu aktyvumu pasižyminčius aplinkos mikroorganizmus, kurie geba skaidyti aplinkoje besikaupiančias keratino turinčias atliekas – plunksnas, odos fragmentus ir kitas panašias baltymines struktūras. Mikroorganizmų sintetinamos keratinazės atlieka svarbų vaidmenį paversdamos keratino turinčias atliekas į pridėtinės vertės produktus, tokius kaip bioaktyvūs peptidai.

“Šiuo metu viena svarbiausių žmonijos užduočių yra saugoti ir tausoti gamtą, tad labai džiaugiuosi, jog studentai yra skatinami prisidėti prie aplinkosaugos tyrimų. Ši stipendija rodo, jog mano pastangos buvo pastebėtos ir įvertintos, o tai skatina dar labiau stengtis bei siekti savo tikslų šioje srityje”- savo mintimis dalijasi S. Jančauskytė.

“Noriu nuoširdžiai padėkoti savo darbo vadovui dr. Audriui Gegeckui už suteiktą galimybę atlikti mokslinį darbą, už kantrybę bei supratingumą padedant atlikti tyrimus bei už naudingus patarimus ir diskusijas, kurios padėjo gilinti mano žinias”.

Kitos stipendininkės, Jekaterinos Orlovskajos, tyrimų objektas – pelėsiniai grybai ir mieliagrybiai, gebantys degraduoti mikroplastiką (darbo vadovė dokt. Gintarė Jansonaitė). Neperdirbtas plastikas dėl fizinių, cheminių ir biologinių procesų praranda savo vientisumą, vyksta jo fragmentacija į smulkias mikroplastiko daleles, kurios aptinkamos nat žmogaus organizme. Dėl mažo dydžio aplinkoje esantis mikroplastikas lengvai pasklinda visame pasaulyje ir gali sutrikdyti įvairių organizmų sveikatą bei ekosistemą, todėl yra aktualu ieškoti aplinkai saugių būdų sumažinti mikroplastiko taršą. Savo darbe Jekaterina siekia išskirti ir ištirti pelėsinius grybus ir mieliagrybius, gebančius skaidyti skirtingas mikroplastiko rūšis.

“Šios stipendijos gavimas mane labai nustebino. Gautas apdovanojimas motyvuoja mane toliau tęsti darbą bei siekti dar geresnių studijų rezultatų”,- sako J. Orlovskaja.

Prof. Karolio Jankevičiaus stipendija įsteigta 2011 m., siekiant skatinti Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro gabius studentus siekti geresnių studijų rezultatų bei karjeros mikrobiologijos ir biotechnologijos mokslų srityje. Kasmet pavasario semestre skiriamos dvi vienkartinės stipendijos Mikrobiologijos studijų programų studentams: I pakopos bakalauro studijų 6 semestro studentui ir II pakopos magistro studijų 2 semestro studentui už geriausius studijų ir mokslo rezultatus.

Ankstesnių stipendininkų sąrašą galima rasti čia:
https://www.gmc.vu.lt/studijos/stipendijos#visi-k-jankeviciaus-stipendijos-gavejai

Prof. Karolis Jankevičius, buvęs ilgametis Botanikos instituto direktorius, visą savo gyvenimą skyrė mokslui ir aplinkosaugai. VšĮ “Grunto valymo technologijos” ir prof. Karolio Jankevičiaus bendro darbo rezultatas – iš viso 18 patentų aplinkos, biotechnologijos ir biomedicinos klausimais; jo darbai buvo pristatyti konkurse „Lietuvos metų gaminys“ ir apdovanoti aukso medaliais; su bendraautoriais parengta ir išleista monografija „Aplinkos biologinis valymas” (2003), „Aplinkosaugos terminų žodynas” (2000), „Ekologijos terminų aiškinamasis žodynas“ (2008), „Naftos ir kitų aplinką teršiančių medžiagų biodegradacija. Teorija ir praktika“, užsienio moksliniuose žurnaluose paskelbti straipsniai biotechnologijos klausimais. Lietuvos pramonininkų konfederacijos – 2007 m. prof. Karoliui Jankevičiui buvo suteiktas Profesijos riterio garbės vardas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos