Sidebar

Vieno CRISPR-Cas9 genų redagavimo technologijos pradininkų pasaulyje, biochemiko prof. Virginijaus Šikšnio vardo stipendija, skiriama už tarptautiniu mastu pripažintus išskirtinius mokslinės veiklos rezultatus, jau įteikta dviem Vilniaus universiteto doktorantams. Vilniaus miesto teikiama stipendija siekia 10 tūkst. eurų. Tikimasi, kad ji paskatins jaunųjų mokslininkų tyrimus gyvybės mokslų srityje ir leis pritaikyti jų atradimus žmonių bei aplinkos gerovei.

Išdalintos įspūdingo dydžio stipendijos

Kad prof. V. Šikšnio pasiekimai ir jo „genų žirklių“ genomo redagavimo atradimas būtų labiau žinomas, 2020 m. gruodį Vilniuje buvo įsteigta tarptautinė profesoriaus vardo stipendija. Paraiškas stipendijai buvo kviečiama pildyti praėjusių metų pabaigoje, o išnagrinėjusi pateiktus dokumentus komisija išrinko du labiausiai nusipelniusius jaunuosius mokslininkus, kuriems buvo įteiktos stipendijos.

Į stipendiją pretenduoti galėjo trečiosios (doktorantūros) studijų pakopos gyvybės mokslų srities studentai iš viso pasaulio, studijuojantys ir vykdantys savo mokslinius tyrimus sostinėje.
Prof. V. Šikšnys džiaugiasi, kad stipendija bus gera paskata jauniems mokslininkams toliau aktyviai tęsti mokslinius tyrinėjimus: „Į savo vardo stipendiją žiūriu, kaip į svarbią miesto iniciatyvą, palaikyti talentus ir skatinti jaunus mokslininkus toliau aktyviai tęsti savo darbus ne kitur, bet Vilniuje.“

„Vilnius vis labiau atsiskleidžia kaip vienas pasaulio lyderių gyvybės mokslų srityje, kur dirba gabūs, veržlūs ir ambicingi specialistai. Profesoriaus V. Šikšnio ir jo kolegų pasiekimai įrodė, kad mūsų sostinėje gimusios idėjos gali garsinti Lietuvos vardą visame pasaulyje ir reikšmingai prisidėti prie švietimo pokyčių šalyje. Šia stipendija norime paskatinti bei motyvuoti jaunuosius mokslininkus, kurių tyrimai ir pasiekimai keičia pasaulį ir garsina Vilnių“, – sako Vilniaus turizmo ir plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

VU Gyvybės mokslų centro, kuriame dirba prof. V. Šikšnys, direktorius prof. Gintaras Valinčius pastebi, kad šia stipendija Vilnius pripažįsta jaunųjų mokslininkų sugebėjimus: „Labai svarbu, kad pabrėžiamas ne tik miesto istorijos ir kultūros išskirtinumas, bet ir mokslo pasiekimai. Jaunus žmones tai įkvepia tęsti savo darbus sostinėje“, – sako prof. G. Valinčius.

Reikšmingi pasiekimai

Profesoriaus Virginijaus Šikšnio vardinės stipendijos laureatais šiemet tapo Vilniaus universiteto (VU) Gyvybės mokslų centro doktorantūros studentai Mantas Žiaunys ir Monika Šimoliūnienė.
„Tyrinėju baltymus, susijusius su Alzheimerio ir Parkinsono ligomis. Atradau keletą metodų, kurie palengvino šių ligų baltymų laboratorinius tyrimus. Kai kuriuos jų mano metodai padeda atlikti net 10 kartų greičiau, nei standartiniai, todėl ir toliau juos plėtoju. Tikiuosi, kad ateityje jie reikšmingai prisidės prie Alzheimerio ir Parkinsono ligų gydymo. Lietuvoje turime puikias sąlygas bei motyvuojančią, modernią aplinką, bendradarbiaujame su kolegomis iš užsienio bei galime pasisemti patirties iš savo šalies mokslininkų. Džiaugiuosi, kad mano tyrimai sulaukė dėmesio ir finansinio paskatinimo. Tai – puiki iniciatyva, neabejoju, kad ji ateityje paskatins ir daugiau studentų“, – sako stipendijos laureatas, doktorantas M.Žiaunys.

Jam pritaria ir kita stipendijos laureatė Monika Šimoliūnienė: „Kai sužinojau, kad yra galimybė teikti paraišką šiai stipendijai, labai apsidžiaugiau. Tai puiki proga pristatyti tyrimų sritį, kurioje dirbu. Jau beveik 10 metų tyrinėju bakterijų virusus – bakteriofagus. Kartu su kolegomis atliekame jų paiešką, charakterizavimą, stengiamės nustatyti infekcijos mechanizmus. Sakyčiau tai gana nišinė sritis Lietuvoje, tačiau mano galva labai svarbi. Bakterijų virusų tyrimai ne tik padėjo pamatus dabartiniams moderniesiems molekulinės biologijos mokslams, tačiau patys bakteriofagai ar jų pagrindu sukurti produktai gali būti plačiai pritaikomi ir praktikoje, pvz., kovojant su atsparumą antibiotikams išvysčiusiomis bakterijomis tiek kalbant apie mediciną, t.y. žmonių ligų gydymą, veterinarijos ar gyvulininkystės pramonę, tiek ir kontroliuojant augalų ligų sukėlėjus. Labai džiaugiuosi, kad buvo įvertintas ne tik dabartinis mano įdirbis šioje srityje, bet ir ateities perspektyva.“

Jaunoji mokslininkė teigia, kad bet koks pripažinimas ir darbo įvertinimas yra didžiulė paskata: „Ši stipendija – viena didžiausių gyvybės mokslų sričiai Lietuvoje. Tikiu, kad tai iš dalies rodo ir mūsų visuomenės interesą, o kiekvienam jaunam mokslininkui ji suteiks dar daugiau motyvacijos ir noro atrasti pasaulį keičiančius sprendimus. Savo pasiekimais mes tikrai galime lygintis ne tik su kaimyninėmis, bet ir su Vakarų Europos šalimis.“

Siekiant skatinti jaunuosius mokslininkus tęsti tyrimus ir plečiant gyvybės procesų pažinimo ribas, Vilniaus miestas įsipareigojo prof. V. Šikšnio vardo stipendiją finansuoti penkerius metus.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos