Sidebar

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre (GMC) liepos 19-21 dienomis vyksta 32-oji Tarptautinė biologijos olimpiada (IBO). Dėl pandemijos ji vyksta ne Portugalijos sostinėje Lisabonoje, o nuotoliniu būdu daug pasaulio miestų, tarp jų ir Vilniuje. Lietuvai atstovaujantys moksleiviai šiemet užduotis sprendžia būdami GMC.

Tarptautinėje biologijos olimpiadoje Lietuvai kiekvienais metais atstovauja 4 mokiniai. Jie atrenkami iš keliolikos geriausiai Lietuvos mokinių biologijos olimpiadoje pasirodžiusių 10-12 klasių moksleivių. Atranka, kartu su pasiruošimo IBO stovyklomis, taip pat vyksta GMC, o mokiniams GMC darbuotojai ir studentai skaito paskaitas įvairiomis temomis, veda praktinius užsiėmimus.
Šiemet Lietuvai IBO atstovauja Povilas Dapšys (Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazija), Simonas Melaika (Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazija), Povilas Šaučiuvėnas (Vilniaus Licėjus) bei Edgaras Zaboras (Pranciškonų gimnazija, Kretinga).

Mokiniai IBO turės atlikti dvi užduotis, kiekvienai kurių skirta po 3 valandas. Teorinė-praktinė užduotis sukurta pagal Ferdinando Magelano kelionę aplink pasaulį, o klausimai apima įvairias temas – ekologiją, ląstelės biologiją ir biotechnologijas, gyvūnų anatomiją ir fiziologiją, mikrobiologiją, biosistematiką. Teorinė užduotis sudaryta iš septynių temų klausimų – ląstelės biologijos, augalų anatomijos ir fiziologijos, gyvūnų anatomijos ir fiziologijos, etologijos, genetikos ir evoliucijos, ekologijos, biosistematikos.

Lietuvos delegacijai IBO 2021 metais vadovauja VU GMC Biomokslų instituto docentas dr. Andrius Petrašiūnas. Jam talkina Biomokslų instituto docentas dr. Raimondas Šiukšta, Nacionalinio vėžio instituto vyresnioji mokslo darbuotoja (vedėja) dr. Rasa Sabaliauskaitė ir VU absolventai: Kembridžo universiteto magistrantas Dominykas Murza, Victoria universiteto Velingtone (Naujoji Zelandija) doktorantas Julius Juodakis.

Įvairiose studijų programose GMC studijuoja ne vienas moksleiviu būdamas IBO dalyvavęs studentas, nuo bakalaurų iki doktorantų. Taip pat jau bene 15 metų aktyviai veikia Biologų Sandrauga – Lietuvos moksleivių olimpiadose dalyvavusių žmonių (dauguma studentai, daug iš jų – GMC studentai) susibūrimas, padedantis mokiniams ruoštis Lietuvos moksleivių biologijos olimpiadai ir IBO. Jų organizuojamos ministovyklos dažnai vyksta GMC ir taip pat mūsų dėstytojai veda atrinktiems moksleiviams įvairius užsiėmimus.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos