Sidebar

Dalyko pavadinimas

Mokslo kryptis kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Taikomoji ekologija

Ekologija ir aplinkotyra N012

Gyvybės mokslų centras

Biomokslų Institutas

Dalyko apimtis kreditais

10

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

0,5

individualus

9,5

seminarai

0

Kurso tikslai

Pagilinti doktorantų žinias apie svarbiausias visuomenei iškylančias globalias, regionines ir vietines taikomosios ekologijos ir aplinkosaugos problemas, jų sprendimo būdus, pagrindinius tyrimų metodus.

Pagrindinės temos

  • Neatsinaujinantys gamtiniai ištekliai ir jų valdymas. Anglies, naftos, gamtinių dujų ištekliai. Naujos technologijos tausojančios energetinius išteklius. Tendencijos pasaulyje ir Lietuvoje.
  • Atsinaujinantys gamtiniai ištekliai ir jų valdymas. Vėjo energetika. Saulės energetika. Hidro energetika. Bioenergetika ir biokuras. Atliekų energetika. Savartynų įrengimo ir uždarymo technologijos.Tendencijos pasaulyje ir Lietuvoje.
  • Gėlo vandens ištekliai ir jų valdymas. Paviršinis ir gruntinis vanduo. Vandens išteklių apsauga. Vandens telkinių bioindikacija. Vandenvala ir biotechnologijos.
  • Oro tarša. Kietosios dalelės atmosferoje, aerozoliai, pažemio ozonas, lakieji organiniai junginiai atmosferoje. Oro kokybės bioindikacija.
  • Globali klimato kaita: priežastys, pasekmės ir galimos prisitaikymo strategijos.
  • Dirvožemio tarša. Dirvos alinimas ir dykūmėjimas. Dirvožemio erozijos prevencijos priemonės.
  • Žemės ūkis ir ekologinės problemos. Tręšimas, pesticidai ir maisto sauga. Integruota kenkėjų kontrolės sistema jos taikymas ir perspektyvos.
  • Miškininkystė. Miškingų plotų pasiskirstymas ir jų apsauga. Darnusis vystymasis ir miškininkystė, ekologinė miškininkystė.
  • Biologinės įvairovės išsaugojimo problema. Invazinės rūšių plitimas ir valdymas.

Pagrindinė literatūra

  • Žurnalas “Journal of Applied Ecology”
  • Raffaelli D.G., Frid C.L.J. Ecosystem Ecology: A New Synthesis. Cambridge: Cambridge University Press, 2010.
  • Newman E.I. Applied Ecology and Environmental Management. Wiley-Blackwell, 2008.
  • Miller G.T., Spoolman S. Living in the Environment. Principles, Connections and Solutions (17-19th edition).
  • Clout M.N, Williams P.A. Invasive species management: a handbook of principles and techniques. Oxford: Oxford University Press, 2013.
  • Helcom published reports http://www.helcom.fi/

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Egzaminas

Egzamino įvertinimą sudaro: studijų dalyko pranešimo įvertinimas (svertinis koeficientas 0,8) ir atsakymų į pateiktus klausimus iš viso dalyko kurso įvertinimas (svertinis koeficientas 0,2).

Moksliniam pranešimui taikomi šie reikalavimai:

  • darbo struktūra ir apimtis atitinka disertacijoms keliamus reikalavimus, yra pateiktos visos reikiamos dalys (titulinė skaidrė, mokslo žiniomis grįstas įvadas, aptartas darbo aktualumas, iškeltas darbo tikslas ir uždaviniai, pateikta išsami literatūros analizė paremta naujais moksliniais straipsniais ir informaciniais pranešimais bei suformuluotos pagrįstos išvados);
  • pranešimas paruoštas moksliniu stiliumi, be gramatinių ar stiliaus klaidų, pagal mokslinio darbo reikalavimus pateikti liteartūros šaltiniai bei citavimas.

10 balų: problema išsamiai išanalizuota. Pristatymo struktūra logiška. Išvados pagrįstos. Pristatymas parengtas pagal moksliniam pristatymui keliamus reikalavimus. Pristatymo skaidrėse nėra stiliaus ir rašybos klaidų.

9 balai: pastebėtas bent vienas iš šių trūkumų – išvados nepagrįstos, naudoti pasenę arba nepatikimi literatūros šaltiniai, nevykęs darbo pristatymas (nelogiška ar nerišli kalba, neįrodyti pagrindiniai teiginiai), netikusios vaizdinės priemonės, studentas nesuvokia esminių sąvokų bei problemos.

8 balai: pastebėti du iš aukščiau paminėtų trūkumų.

7 balai: pastebėti trys iš aukščiau paminėtų trūkumų.

6 balai: pastebėti keturi iš aukščiau paminėtų trūkumų.

5 balai: pastebėti penki iš aukščiau paminėtų trūkumų.

4-1 balai: netenkinami minimalūs reikalavimai.

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Irena Nedveckytė

  dr.

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-..

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos