Sidebar

 

Dalyko pavadinimas

Mokslo kryptis kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Zoologinė sistematika

Zoologija N 014

Gamtos tyrimų centras

Ekologijos institutas

Dalyko apimtis kreditais

10

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

1

individualus

8

seminarai

1

Kurso tikslai

Supažindinti su Zoologinės sistematikos principais ir metodais, lavinti klasifikavimo metodų taikymo praktinius įgūdžius.

Pagrindinės temos

Sistematika kaip apibendrinanti biologinė disciplina. Sistematika, taksonomija ir klasifikavimas. Sistematinės kategorijos. Rūšis kaip hierarchinė sistema. Struktūriniai – funkciniai ir sistematiniai vienetai rūšyje. Viršrūšinės sistematinės kategorijos. Funkcinė ir taksonominė aukštesniųjų taksonų prasmė. Sistematinių tyrimų tikslas ir veiksmų logika. Fenetinė (skaitmeninė) sistematika. Kladistinė (filogenetinė) sistematika. Evoliucinė sistematika. Praktiniai filogenijos nustatymo būdai. Pagrindiniai dendrogramų sudarymo principai. Faktologiniai konfliktai ir jų sprendimo būdai. Formalioji sistematika. Tarptautinis zoologinės nomenklatūros kodeksas (TZNK). Esminiai TZNK principai.

Pagrindinė literatūra

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Seminaras

Remiantis sistematine metodologija, seminare (30 min) pristatoma mokslinė problema. 10 balų: Problema išsamiai išanalizuota. Pristatymo struktūra logiška. Daromos išvados pagrįstos. Pristatymas atitinka moksliniam pranešimui keliamus reikalavimus. 9 balai: Pastebėtas bent vienas iš šių trūkumų: neaiškus pristatymo tikslas ir uždaviniai; išvados nedera su darbo tikslu ir uždaviniais; išvados nepagrįstos; netikusios vaizdinės priemonės; painiojamos esminės sąvokos; neteisingai ar visai neatsakyta į pristatymo metu pateiktus klausimus; pristatomi teiginiai prieštarauja baziniams biologinės evoliucijos teorijos principams, tačiau tai nėra aptariama pranešime; nepanaudoti naujausi literatūros šaltiniai. 8 balai: Pastebėti du iš aukščiau paminėtų trūkumų.7 balai: Pastebėti trys iš aukščiau paminėtų trūkumų. 6 balai: Pastebėti keturi iš aukščiau paminėtų trūkumų. 5 balai: Pastebėti penki iš aukščiau paminėtų trūkumų.

4 balai: Pastebėti šeši iš aukščiau paminėtų trūkumų. 3 balai: Pastebėti septyni iš aukščiau paminėtų trūkumų. 2 balai: Pastebėti visi iš aukščiau paminėtų trūkumų.  

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Gediminas Valkiūnas

  habil. dr.

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-..

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos