Sidebar

 

Dalyko pavadinimas

Mokslo kryptis kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Ichtiologija

Zoologija N014

Gamtos tyrimų centras

Ekologijos institutas

Dalyko apimtis kreditais

8

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

2

individualus

6

seminarai

0

Dalyko anotacija  

Šis kursas skirtas susipažinti su viena svarbia, gausia ir įdomia gyvūnų grupe – žuvimis, gyvenančiomis vandenyje.  Jis pradedamas nuo žuvų evoliucijos ir kilmės apžvalgos, po to nagrinėjama žuvų sandara, anatomija, fiziologinės ypatybės vystymasis ir kaita priklausomai nuo jų išsivystymo lygmens ir sistematinės padėties. Po to bus apžvelgiama šiuolaikinė žuvų sistematika ir atskirų taksonų – miksinų, nėgių, kremzlinių žuvų, ryklių rajožuvių, chimerų, dvikvapių, riešapelekių, daugiapelekių ir kaulingųjų žuvų apžvalga, paplitimas ir jų filogenetinė reikšmė. Bus nagrinėjamas  ichtiofaunos paplitimas ir zogeografinis rajonavimas, žuvų bendrijų ir populiacijų samprata bei jų pagrindiniai parametrai – amžinė sudėtis, gausumas, biomasė, produktyvumas, natūralus ir verslinis mirtingumas. Bus pateikiama Lietuvos vandens telkinių ichtiofaunos apžvalga ir žuvų bendrijų samprata skirtinguose vandens telkinių ekosistemose: Baltijos jūroje, Kuršių mariose, ežeruose, vandens talpyklose ir upėse.  Šis kursas bus užbaigiamas susipašinant  su žuvų išteklių būkle, tausojančios žuvininkystės ir nykstančiu ir retų žuvų  apsaugos apžvalga ir žuvų rūšių atkūrimo priemonių  taikymu ES ir Lietuvoje.    

Kurso tikslai

Įsisavinti žinias apie žuvų kilmę, sandarą, vystymąsi, anatomines ir fiziologines ypatybes. Žinoti žuvų sistematiką ir paplitimą bei suprasti žuvų apsaugos tikslus ir tausojančios žuvininkystės esmę.

Pagrindinės temos

Ichtiologijos raida. Žuvų anatomijos ir fiziologijos ypatybės, kilmė. Šiuolaikinė žuvų sistematika. Žuvų suskirstymas į būrius ir šeimas jų (charakteristika, sistematika, ekologija). Ichtiofaunos paplitimas – zoogiaugrafinis rajonavimas Žuvų bendrijų ir populiacijų struktūros samprata. Žuvų vystymosi ciklai, augimas ir populiacijų produktyvumas. Natūralus ir verslinis žuvų mirtingumas. Introdukuotos rūšys ir jų poveikis  hidrosistemoms. Lietuvos vandens telkinių ichtiofaunos apžvalga ir bendrijų struktūros samprata: Baltijos jūra, Kuršių marios, ežerai ir vandens talpyklos, upės. Žuvų ištekliai, tausojanti žuvininkystė ir apsauga. Retos ir nykstančios žuvų rūšys, jų atkūrimas ES ir Lietuvoje.

Pagrindinė literatūra

  • Moyle P.B., Cech J. 2000. Fishes: An introduction to ichtiology. 612 pp.
  • Virbickas J. 2000. Lietuvos žuvys. Vilnius, 192 p.
  • Bone Q., Marshal N B., Blaxter J.H. 1996.Biology of fishes. 332 pp.
  • Mattews W.J. 1998. Patterns in freshwater fish ecology. London. 751 pp.
  • Nelson J. S.1994. Fishes of the world. 3rd. ed. New York. Wiley. 600 pp.
  • Kottelat M. and Freyhof J. 2007. Handbook European Freshwater fishes. Switzerland and Freyhof, Berlin, Germany. 646 pp.
  • Jonsson B., Jonsson N. 2011. Ecology of Atlantic Salmon and Brown Trout: Habitat as a Template for Life Histories. Springer Dordrecht Heidelberg London New York. 732 pp.
  • Шибаев С.В. 2007. Промысловая ихтиология. Санкт – Петербург. 399с. 
  • Arbačiauskas K. ir kt. 2009. Gyvūnijos monitoringo metodai. Vilnius. 86 – 104 p.

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Egzaminas ir paruošto referato pristatymas pagal paskirtą temą.

Studijų dalyko pagrindinių sąvokų supratimas ir vartojimas; studijų rezultatuose įvardintų žinių įsisavinimas; praktinių problemų identifikavimas ir jų sprendimų argumentavimas; papildomos literatūros savarankiškos studijos.

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Vytautas Kesminas

  dr.

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-..

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos