Sidebar

 

Dalyko pavadinimas

Mokslo kryptis kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Modernioji enzimologija

Chemijos inžinerija T 005

Gyvybės mokslų centras

Biotechnologijos Institutas

Dalyko apimtis kreditais

10

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

2

individualus

6

seminarai

2

Kurso tikslai

Pagrindinis tikslas yra išugdyti specialistą enzimologijos srityje ir suteikti dalykines kompetencijas. Taip pat per studijuojama dalyką lavinti bendrąsias kompetencijas – įgūdžius analizuoti, lyginti, kritiškai vertinti informaciją, parengti dalyko pasirinkta tema pristatymą, siekiant lavinti žodinio pristatymo bei komunikacijos visuomenei įgūdžius.

Pagrindinės temos

Enzimologija, kaip mokslas per pastarąjį šimtmetį sparčiai išsiplėtė, pradedant cheminiais ir kataliziniais pavienių fermentų veikimo mechanizmų tyrimais ir dabartiniu metu dedant dideles pastangas, siekiant suprasti fermentų veikimą dinaminių ir funkcinių biologinių sistemų, susidedančių iš daugybės tarpusavyje sąveikaujančių fermentų ir baltymų, kontekste. Pagrindinės temos:

  • Fermentų struktūros bei šių struktūrų modifikacijos tyrimai;
  • Fermentų specifiškumas ir funkcionalumas;
  • Fermentų stabilumo ir stabilizacijos tyrimai;
  • Fermentų kinetika ir naujausi fermentų kinetikos tyrimai;
  • Fermentai neįprastose terpėse;
  • Biokatalizė;
  • Fermentų imobilizacija;
  • Enzimologija sistemų biologijoje, cheminėje biologijoje, bioorganinėje chemijoje, kt.
  • Fermentai - medicinoje, pramonėje ir aplinkosaugoje.

Pagrindinė literatūra

  • A. Fersht „Structure and mechanism in protein science“, W.H. Freeman and company. 2002, ISBN 0-7167-3268-8.
  • T.D.H. Bugg „Introduction to Enzyme and Coenzyme Chemistry“, Wiley, 201233rd edition, ISBN-10: 1119995949.
  • J. Kelly „Anvances in Enzymology“, Calisto Reference, 2020, ISBN-10:1641162546.
  • G. Williams, M. Hall “Modern Biocatalysis: Advances towards synthetic biological systems” The Royal Society of Chemistry 2018, ISBN: 978-1-78262-726-5
  • V. Benival, A.K. Sharma” Industrial enzymes: Trends, scope and relevance”, ISBN: 978-1-63321-338-8
  • H.Thatoi, S.Mohapatra, S.K. Das “Bioprospecting of Enzymes in Industry, Healthcare and Sustainable Environment”, Springer Narture Singapore Pte. Ltd, 2021, ISBN 978-981-334-194-4
  • J.G. Zalatan ir D. Herschlag „The far reaches of enzymology“, Nature Chemical Biology, 2009, 5 (8) 516-520.
  • C.Kettner ir M.G. Hicks „The dilema of modern functional enzymology“, Current Enzyme Inhibition, 2005, 1. 3-10
  • A. G. Marangoni „Enzyme Kinetics: A Modern Approach“, Wiley, ISBN: 9780471159858

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Seminaras

Seminaro trukmė turėtų būti 30-40 min.

Seminaras vertinamas atsižvelgiant į aiškų vaizdinį pristatymą, suprantamai pristatomą dalyką, temos įsigilinimą ir atsakymus į pateikiamus klausimus. Bendras balų diapazonas bus nuo 2 iki 10:

  • 2-4 (nepakankama)
  • 5 (pakanka)
  • 6 (patenkinamas)
  • 7 (labai patenkinama)
  • 8 (gerai)
  • 9 (labai gerai)
  • 10 (puikiai)

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Inga Matijošytė

  dr.

Marius Dagys

  dr.

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-...

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos