Sidebar

 

Dalyko pavadinimas

Mokslo kryptis kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Modernioji biofotonika

Biofizika N 011

Fizikos

fakultetas

 

Dalyko apimtis kreditais

10

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

2

individualus

8

seminarai

0

Kurso tikslai

Giliau supažindinti su šviesos ir biologinių sistemų sąveika, išskiriant du jos aspektus – energinį ir informacinį. Remiantis pasirinktų sistemų pavyzdžiais atskleidžiami sąveikos metu sužadinami pirminiai fotoprocesai, jų fotofizikiniai ir fotocheminiai mechanizmai, bei įvairių (energinių, erdvinių, laikinių) spinduliuotės parametrų svarba biologinėse sistemose sukeltų fotoprocesų kilmei ir raidai, aptariamos fotoprocesuose dalyvaujančių chromoforų spektrinės savybės ir jų tyrimo metodai. Kursu taip pat siekiama suteikti aktualios informacijos apie lazerinės spinduliuotės pritaikymo biomedicininėje diagnostikoje ir terapijoje principus ir pavyzdžius.

Pagrindinės temos

Fotonika ir audinių optika. Šviesos ir audinio sąveika. Natūralūs ir dirbtiniai chromoforai. Biologinio atsako veikimo spektras. Biomedicininė diagnostika ir optinė biopsija. Fluorescencijos metodų taikymas molekulinei diagnostikai ir vaizdinimui. Optinė tomografija. IR spinduliuotės taikymas optinei diagnostikai. Biofotonikos taikymas genomikoje, proteomikoje ir medicinoje. Nanobiofotonika, nanomedicinos optiniai aspektai. Fotodinaminė terapija.

Pagrindinė literatūra

  • Biomedical Photonics Handbook, III Volume Set, Editor-in-Chief Tuan Vo-Dinh, CRC Press| ISBN: 9781439804445, 9781439863190, 9780429107641 | 2nd edition (2014)
  • Handbook of Optical Biomedical Diagnostics, 2nd edition, Editor: V.V. Tuchin, SPIE Press, Vols. 1-2, (2016).
  • Nanotechnology in Biology and Medicine: Methods, Devices, and Applications, Second Edition, Editor: Tuan Vo-Dinh, CRC Press_Taylor & Francis Group (2018)

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Referatas ir egzaminas

Kurso metu doktorantas paruošia ir ne vėliau kaip savaitę iki egzamino datos pateikia ne trumpesnį negu 20 psl. referatą iš anksto paskirta tematika. Egzamino metu reikia atsakyti raštu į du pateiktus klausimus kurso tema. Egzamino trukmė – 2 val. Galutinis įvertinimas yra suminis – 40 proc. sudaro referato balas, 60 proc. – egzamino balas.

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Saulius Bagdonas

doc.

dr.

Ričardas Rotomskis

prof.

habil. dr.

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-..

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos