Sidebar

 

Dalyko pavadinimas

Mokslo kryptis kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Funkcinė biochemija

Biochemija N004

Gyvybės mokslų centras

Biomokslų institutas

Dalyko apimtis kreditais

10

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

3

individualus

6

seminarai

1

Kurso tikslas

Pagilinti doktorantų žinias apie pagrindinių cheminių procesų vykstančių ląstelėje metabolizmą, biocheminių procesų reguliaciją, jų tarpusavio ryšius ir kompartmentalizaciją.

Pagrindinės temos

Angliavandenių metabolizmas. Didžiaenergiai junginiai. Glikolizė ir glikogenolizė. Spiritinis rūgimas. Trikarboksirūgščių ciklas. Glioksilatinis ciklas. Mitochondrijų kvėpavimo grandinė. Pentozių fosfato kelias. Gliukoneogenezė. Fotosintezė bakterijose ir augaluose. Aktyviųjų deguonies formų vaidmuo ląstelės metabolizme.

Lipidų metabolizmas. Neutralių riebalų virškinimas. Sočiųjų, nesočiųjų ir riebalų rūgščių su šakota grandine skaidymas. Ketoninių junginių susidarymas ir oksidacija. Lipidų biosintezė. Cholesterolio metabolizmas.

Baltymų apykaita. Baltymų fermentinė hidrolizė. Aminorūgščių skilimo ir sintezės keliai organizme. Amoniako pašalinimas. Aminorūgščių anglies skeleto skaidymas. Aminorūgščių apykaitos reguliacija ir genetiniai sutrikimai. Azoto fiksacijos mechanizmas. NO susidarymas, jo vaidmuo.

Nukleorūgščių metabolizmas. Pirimidinų ir purinų skaidymas ir sintezė. Ryšys tarp angliavandenių, baltymų ir riebalų apykaitos. Pagrindinių žmogaus organų vaidmuo metabolizme. Biocheminių procesų kompartmentalizacija ir ryšys ląstelėje.

Pagrindinė literatūra

  • D.L.Nelson, M.M.Cox. Lehninger Principles of Biochemistry, 6th, 7th ed. Freeman, 2013, 2016.
  • D.E.Metzler, Biochemistry. The chemical reactions of living cells vol.1,2 , 2nd ed. Harcourt/Academic Press, 2001, 2003.
  • J. Kadziauskas. Biochemijos pagrindai, VU leidykla, 2008, 2012.

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Viešas seminaras

Pranešimo seminare trukmė – akademinė valanda (45 min), klausimams skiriama 15 min. Pranešimo metu pristatoma 5-10 straipsnių ar apžvalgų medžiaga.

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Saulius Serva

Prof.

dr.

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-....

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos