Sidebar

 

Dalyko pavadinimas

Mokslo kryptis kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Genetinė toksikologija

Biologija N 010

Gyvybės mokslų centras

Biomokslų institutas

Dalyko apimtis kreditais

8

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Paskaitos, individualus darbas, konsultacijos, seminarai (pasirinktinai)

8

Kurso tikslai

Suteikti doktorantams žinių apie įvairių gamtoje esančių arba galinčių į ją pakliūti medžiagų genotoksines savybes bei jų veikimo mechanizmus, šių medžiagų paplitimą gamtoje, jų aktyvinimo ir inaktyvinimo kelius organizme

Pagrindinės temos

  • Genetinės toksikologijos objektas. Genetinės toksikologijos istorija. Mutagenai ir mutacijos.
  • Cheminiai mutagenai ir jų veikimo ypatybės. Cheminių mutagenų klasifikacija. Cheminių mutagenų veikimo mechanizmai. Indukuotų mutacijų kiekio dozinė priklausomybė ir ją apsprendžiantys veiksniai.
  • Cheminių mutagenų metabolinė transformacija. I ir II fazės transformacijos reakcijos. Mutagenų detoksikacijos reakcijos. Cheminių promutagenų metabolinės aktyvacijos ir veikimo mechanizmai. Cheminių mutagenų transformacija įvairiuose organizmuose.
  • Genetinės toksikologijos testai. Genotoksiškumo įvertinimas žinduolių ląstelėse in vitro ir in vivo. Dirbtinės metabolinės aktyvacijos sistemos.Transgeninių organizmų panaudojimas genotoksiškumo testavimui. Struktūros-aktyvumo ryšių įvertinimo metodai. Geros laboratorinės praktikos taisyklės. Genetinės toksikologijos testai ir kancerogeniškumo prognozės. Toksikogenomika.
  • Genotoksiškumo tyrimų strategijos. Mutageniškumo tyrimų reikalavimai. Genetinio pavojaus įvertinimas. Genetinės rizikos žmogui kontrolė. REACH Reglamentas (Europos Parlamento ir Tarybos Reglamentas dėl cheminių medžiagų registracijos, įvertinimo, autorizacijos ir apribojimų).
  • Mutagenų paplitimas gamtoje. Mutagenai atmosferoje, vandenyje ir maiste. Antimutagenai ir jų paplitimas gamtoje. Nanodalelių genotoksiškumo tyrimai.
  • Genotoksinių medžiagų poveikio žmogui tyrimai. Epidemiologiniai mutacijų tyrimai. Prospektyvūs ir retrospektyvūs epidemiologiniai tyrimai.
  • Biožymenys ir jų panaudojimas genetinėje epidemiologijoje. Ekspozicijos ir dozės biožymenys. Efekto biožymenys. Genotoksinių efektų somatinėse ir lytinėse ląstelėse biožymenys. Genotoksiškumo tyrimo rezultatų ekstrapoliacija žmogaus lytinėms ląstelėms. Jautrumo biožymenys: žmogaus ksenobiotikų metabolizmo genų polimorfizmas. DNR reparacijos genų polimorfizmai, reparaciniai sindromai ir jų reikšmė. Etinės genetinių tyrimų problemos.

Pagrindinė literatūra

  • Overview of the set of OECD Genetic Toxicology Test Guidelines. OECD Environment, Health and Safety Publications. Series on Testing and Assessment. No. 238. OECD, Paris, 2016
  • R. Proudlock (Ed.). Genetic Toxicology Testing: A Laboratory Manual. Academic Press, 2016
  • J. Lazutka. Genetinė toksikologija. Vilniaus universiteto leidykla: Vilnius, 2000
  • M. J. Graziano, D. Jacobson-Kram (Eds.). Genotoxicity and Carcinogenicity Testing of Pharmaceuticals. Springer, 2015

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Egzaminas

arba

rašto darbas ir pranešimas seminare

Egzamino metu atsakoma į tris atvirus klausimus. Egzamino alternatyva – rašto darbas pasirinkta tema ir jos pristatymas seminare.

Doktorantų žinios ir gebėjimai vertinamos balais nuo 1 iki 10. 10 (puikiai) - puikios, išskirtinės žinios ir gebėjimai (doktorantas įvairiapusiškai, moksliškai argumentuotai, savarankiškai, rišliai suformuluoja ir analizuoja klausimą, pateikia išvadas, vartodamas ir suvokdamas dalyko terminologiją); 9 (labai gerai - tvirtos, geros žinios ir gebėjimai (doktorantas aiškiai, savarankiškai, pagrįstai išdėsto ir analizuoja klausimą, pritaiko dalyko terminologiją); 8 (gerai) - geresnės nei vidutinės žinios (doktorantas savarankiškai, pagrįstai, aiškiai išdėsto duoto klausimo esmę, gerai išmano studijuojamo dalyko terminologiją); 7 (vidutiniškai) - vidutinės žinios ir gebėjimai, yra neesminių klaidų (doktorantas savarankiškai, bet nerišliai ir be pagrindimo išdėsto klausimo esmę, vartoja pagrindinius dalyko apibrėžimus); 6 (patenkinamai) - žinios ir gebėjimai (įgūdžiai) blogesni nei vidutiniai, yra klaidų (doktorantas savarankiškai, bet nenuosekliai, paviršutiniškai, neaiškiai dėsto klausimo esmę, suvokia pagrindinius dalyko apibrėžimus); 5 (silpnai) - žinios ir gebėjimai (įgūdžiai) tenkina minimalius reikalavimus (doktorantas savarankiškai, bet neaiškiai, be analizavimo, nenuosekliai dėsto klausimo esmę, iš dalies suvokia pagrindinius dalyko apibrėžimus); 4-1 (nepatenkinamai) - netenkinami minimalūs reikalavimai (doktorantas nesuprantamai, nenuosekliai dėsto klausimo esmę, negeba analizuoti, nesupranta dėstomojo dalyko pagrindinių apibrėžimų).

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Juozas Rimantas Lazutka

Prof.

habil. dr.

Veronika Dedonytė

  dr.

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-....

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos