Sidebar

 

Dalyko

pavadinimas

Mokslo kryptis

kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Aplinkos mikrobiologija

Biologija N 010

Gyvybės mokslų centras

Biomokslų Institutas

Dalyko apimtis kreditais

10

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

3

individualus

7

seminarai

0

Kurso tikslai  Kursas skirtas supažindinti su mikroorganizmų įtaka pasauliniams medžiagų apykaitos ciklams, alternatyviems energijos šaltiniams, bioremediacijai ir biologiniam skaidymui; pristatyti tradicinius ir naujus molekulinius mikrobiologijos metodus, strategiškai taikomus sprendžiant su aplinkos mikrobiologija susijusias problemas. Kursas skirtas suprasti aplinkosaugos problemas, kokius sprendimus reikia priimti, norint rasti pusiausvyrą tarp aplinkos išsaugojimo ir žmogaus gerovės. 
 Pagrindinės temos
  1. Mikroorganizmų vieta gyvajame pasaulyje: erdvinės ir funkcinės mikroorganizmų populiacijų struktūros.
  2. Mikroorganizmų transformacijos ir jų poveikis skirtingoms aplinkoms, jose egzistuojančių rūšių įvairovei.
  3. Neįprastų ekonišų mikroorganizmai, ekstremofilai.
  4. Mikroorganizmų tarpusavio ryšiai, sąveika su makroorganizmais. Simbiozė. Sintrofija.
  5. Biogeocheminiai ciklai.
  6. Melsvabakterės, jų svarba globaliems azoto, anglies, deguonies ciklams.
  7. Alternatyvūs energijos šaltiniai.
  8. Bioderemediacija.
  9. Biodegradacija.
  10. Nuotekų mikrobiologija.
  11. Bioplėvelės.
  12. Mikroorganizmų pasiskirstymas ir veikla natūraliose sistemose, jų svarba ekosistemos veiklai ir aplinkos kokybei.
  13. Dirvožemio ir vandens telkinių mikrobiologija.
  14. Nekultivuojami mikroorganizmai ir jų svarba ekosistemoms.
Pagrindinė literatūra
  1. Michael T. Madigan, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, W. Matthew Sattley and David A. Stahl. Brock Biology of Microorganisms, 15th ed., 2018; ISBN:987-1-292235-10-3
  2. Microbial Ecology: Current Advances from Genomics, Metagenomics and Other Omics. Edited by Diana Marco. Norfolk (United Kingdom): Caister Academic Press. 2019. ISBN: 978-1-912530-02-1
  3. Žurnalai: Environmental Microbiology; Nature Reviews Microbiology, Nature Microbiology,  FEMS Microbiology Reviews, Current Opinion in Microbiology, Environmental Microbiology, FEMS Microbiology Ecology ir kt.
Vertinimo strategija Vertinimo kriterijai
Pristatymas žodžiu

Atsiskaitymui doktorantas parengia 30-40 min. pranešimą, kuriame detaliai pristatoma analizuota tema; naujausi tos srities tyrimai; keliamos problemos bei strategijos iškeltoms problemoms spręsti. Rengiant pranešimą turi būti remiamasi paskutinių 5 metų publikacijomis.

Vertinimas:

10: Puikios žinios ir gebėjimai. Pristatymas išsamus ir detalus; pranešėjas geba puikiai diskutuoti pristatoma tema ir analizuoja problematiką.

9: Labai geros žinios ir gebėjimai. Pristatymas išsamus ir detalus; pranešėjas ne visada geba diskutuoti pristatoma tema ir analizuoti problematiką.

8: Geros žinios ir gebėjimai. Pristatyme yra neesminių klaidų; pranešėjas ne visada geba diskutuoti pristatoma tema ir analizuoti problematiką.

7: Vidutiniškos žinios ir gebėjimai. Pranešime pasitaiko esminių klaidų; pranešėjas ne visada geba diskutuoti pristatoma tema ir analizuoti problematiką.

6: Patenkinamos žinios ir gebėjimai. Pranešime yra daug esminių klaidų; pranešėjas ne visada geba diskutuoti pristatoma tema ir analizuoti problematiką.

5: Silpnos žinios ir gebėjimai, kurie dar tenkina minimalius reikalavimus. Pranešime daug klaidų; pranešėjo gebėjimas diskutuoti pristatoma tema ir analizuoti problematiką yra silpnas.  

0–4: Netenkinami minimalūs reikalavimai.

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų)

vardas, pavardė

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Alisa Gricajeva

Audrius Gegeckas

Renata Gudiukaitė

dr

dr

dr

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2023-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-....

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos