Sidebar

 

Dalyko

pavadinimas

Mokslo kryptis

kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Bandomųjų gyvūnų mokslas

 

Biochemija N 004

Biologija N 010

Chemijos inžinerija T 005

Gyvybės mokslų centras

Biochemijos Institutas

Dalyko apimtis kreditais

8

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

0

individualus

6

seminarai

2

Kurso tikslai

Įgyti ar pagilinti žinias apie svarbiausius eksperimentinio darbo su gyvūnais principus: gyvūnų gerovės užtikrinimas, juridiškai ir metodologiškai pagrįstas gyvūnų parinkimas ir procedūrų vykdymas bei alternatyvių metodų paieška.

Pagrindinės temos

Gyvūnų naudojimo pakeitimo, mažinimo ir eksperimentavimo sąlygų gerinimas.

Etikos principai, susiję su žmonių ir gyvūnų santykiais. Gyvūnų gerovė. Žalos-naudos analizė. V.M.S Raselo ir  R.L. Berčo 3R taisyklė (Specialusis reikalavimas).

Aktualūs ES ir nacionaliniai teisės aktai, reglamentuojantys mokslinius tyrimus, kuriuose naudojami bandomieji gyvūnai. Leidimų vykdyti procedūras išdavimas.

Nuostatos dėl gyvūnų naudojimo procedūroms.

Eksperimentų, kuriuose naudojami bandomieji gyvūnai, tikslai. Dažniausiai naudojamų gyvūnų anatominiai ir fiziologiniai ypatumai. Bandomųjų gyvūnų (pelių) genetika. Gyvūnų laikymo ir eksperimentavimo sąlygos. Gyvūnų pasirinkimas ir tiriamosios bei kontrolinės grupių suformavimas. Metodų parinkimas. Gyvūnų kančios vertinimo kriterijai. Procedūrų klasifikavimas pagal sunkumą. Anestezija. Analgezija. Procedūros pabaiga.

Alternatyvūs metodai.

Alternatyvių metodų klasifikavimas ir registravimas. Mokslinių tyrimų sritys, kur rekomenduojami alternatyvūs gyvūnams metodai. Populiariausi alternatyvūs metodai ir jų metodologija.

Pagrindinė literatūra

  1. 2010 m. rugsėjo 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2010/63/ES dėl mokslo tikslais naudojamų gyvūnų apsaugos. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LT/TXT/PDF/?uri=CELEX:32010L0063&from=LT
  2. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Įsakymas dėl mokslo ir mokymo tikslais naudojamų gyvūnų laikymo, priežiūros ir naudojimo reikalavimų patvirtinimo. 2012-10-31 Nr. B1-866. https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.437081/asr
  3. Akhtar. A, The flaws and human harms of animal experimentation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594046/
  4. The COST Manual of laboratory animal care and use. Refinement, reduction and Research. Ed. B. Howard, T. Nevalainen, G. Perretta. CRC Press. 2001.
  5. The laboratory mouse. http://www.informatics.jax.org/greenbook/frames/frame1.shtml
  6. Mouse genome informatics. http://www.informatics.jax.org/
  7. Laboratory rats. http://www.ccac.ca/Documents/Standards/Guidelines/Vol2/rats.pdf

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Seminaras

Seminarui parenkamas vienas klausimas, susijęs su bandomųjų gyvūnų naudojimu doktoranto moksliniame darbe. Pranešime, pasitelkiant bazines žinias, kurios išdėstytos aukščiau pateiktame  „Pagrindinių temų“ apraše, išnagrinėjama aktuali naujausia literatūra, aptariami doktoranto planuojami ar vykdomi tyrimai, susiję su  bandomųjų gyvūnų panaudojimu.

Pranešimo trukmė – 45-60 min., aptartų mokslinių straipsnių skaičius neribojamas.

Vertinimo kriterijai siejami su mokslinės problemos atskleidimu remiantis bazinėmis žiniomis ir naujausios literatūros apžvalga bei turimų ar planuojamų rezultatų interpretavimo pagrįstumu.

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Virginija Bukelskienė

   dr.

Daiva Baltriukienė   dr.

Aurelijus Burokas   dr

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-...

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos