Sidebar

 

Dalyko pavadinimas

Mokslo kryptis kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Molekulinė vėžio biologija ir citologija

Biologija N 010

Biochemija N 004

Gyvybės mokslų centras

Biomokslų institutas

Dalyko apimtis kreditais

10

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

0

individualus

10

seminarai

0

Kurso tikslai

Pagilinti molekulinių ir ląstelinių vėžio vystymosi ir plitimo mechanizmų žinias. Siekiama ugdyti: 1) gebėjimą tinkamai pasirinkti informacijos ir duomenų šaltinius, gilinant įgytas vėžio biologijos žinias; 2) gebėjimą interpretuoti, kritiškai vertinti ir sisteminti naujausius mokslo tyrimų duomenis ir informaciją; 3) gebėjimą įgytas žinias pritaikyti praktiniame darbe mokslo, klinikinėje ar bioindustrijų srityse.

Pagrindinės temos

Molekulinė vėžinės ląstelės charakteristika. Šiuolaikinė vėžio vystymosi teorija ir molekuliniai piktybėjimo keliai. Ląstelės dalijimosi ciklo valdymo mechanizmai ir jų pakitimai vėžinėje ląstelėje. Kontrolės taškai ląstelės cikle. DNR reparacija ir vėžys. Chromosomų ir mikrosatelitų nestabilumą lemiantys veiksniai. Tarpląstelinių signalų perdavimo mechanizmai ir šių procesų pažaidos vėžinėje ląstelėje. Augimo veiksnių, citokinų, išgyvenimo signalų sklidimo mechanizmai ir procesų pakitimai vėžinėje ląstelėje. Ląstelių jungtys, sąveika su tarpląsteliniu užpildu, pakitimai vėžinėje ląstelėje. Ląstelių diferenciacijos valdymas, specializuotų ląstelių plastiškumas. Kamieninės vėžio ląstelės ir kancerogenezė. Ląstelės replikacinio senėjimo mechanizas, telomerai, telomerazė. Ląstelės senėjimo etapai, imortalizacija. Chromosomų galų ilginimas ir apsauga vėžinėse ląstelėse. Programuota ir neprogramuota ląstelės mirtis. Chemoterapijos ir radioterapijos aktyvinamos mirties formos. Ląstelės mirties mechanizmų pokyčiai, atsparumas priešvėžinei terapijai.

Molekuliniai ir ląsteliniai kancerogenezės mechanizmai. Vėžio rizikos veiksniai, kancerogenai, kancerogenų klasifikacija. Daugiapakopis vėžio vystymosi modelis; monokloninė ar polikloninė kilmė. Vėžio genai.  Onkovirusai, virusinės kancerogenezės ypatumai. Vėžio sindromai. Genetiniai pakitimai vėžinėje ląstelėje: vėžio genų mutacijos, epigenetiniai pokyčiai, ląstelinių atsako kelių pažaidos, vėžio ląstelės genetinis nestabilumas. Vėžio genomika, proteomika ir kita -omika. Daugiageniai įrankiai vėžio rizikos įvertinimui.

Vėžio plitimo mechanizmai ir vėžio terapija. Molekuliniai metastazavimo mechanizmai. Epitelinis mezenchiminis virsmas, ląstelių judrumas, imuninio atsako slopinimas. Daugiavaistis atsparumas, atsparumo priešvėžinei terapijai molekuliniai mechanizmai. Naviko kraujotakos tinklas, hipoksija. Naviko imuninė aplinka, imunoterapija. Naviko mikroaplinkos kompleksiškumo tyrimai taikant vienos ląstelės technologijas. Taikinių terapijos veikimo mechanizmai ir perspektyvos. Atrankinė diagnostika ir gydymo individualizavimas. Precizinės onkologijos įrankiai, naujos vėžio diagnostikos ir gydymo technologijos. Skysčių biopsija, cirkuliuojančios vėžio ląstelės ir nukleorūgštys. Šiuolaikinis požiūris į vėžio prevenciją ir profilaktiką. 

Pagrindinė literatūra

  • Weinberg R.A The Biology of Cancer. Garland Science; 2nd edition, 2013
  • Pecorino L. Molecular Biology of Cancer: Mechanisms, Targets, and Therapeutics. Oxford University Press; 4th edition, 2016.
  • Mendelsohn J., Howley  P. M. The Molecular Basis of Cancer, Elsevier, 4th edition  2015.
  • Alberts B.  Molecular Biology of the Cell. W. W. Norton & Company; Sixth edition, 2014.

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Egzaminas žodžiu arba gilinamasis seminaras

Tikimasi, kad egzamino metu doktorantas pademonstruos bazines dalyko žinias ir pateiks susistemintą naujausią informaciją pasirinkta tema.Daugiausia 3 klausimai arba 45 min pranešimas viešo seminaro metu.

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Sonata Jarmalaitė

prof.

dr. (HP).

Juozas Rimatas Lazutka prof. habil.dr.

Rasa Sabaliauskaitė doc. dr.

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-....

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos