Raimonda Mažylytė apgynė „Dirvožemio mikrobiomo sudėties ir funkcionalumo įtaka augalų vegetaciniams procesams” ir jai buvo suteiktas biologijos mokslo krypties daktaro laipsnis.
Moksliniai vadovai: prof. dr. Eglė Lastauskienė (Vilniaus universitetas, gamtos mokslai, biologija) nuo 2020-10-01 iki 2022-09-30; doc. dr. Audrius Gegeckas (Vilniaus universitetas, gamtos mokslai, biologija) nuo 2022-10-01 iki 2024-09.
Disertacijos gynimo tarybos sudėtis: Tarybos pirmininkas - doc. dr. Raimondas Šiukšta (Vilniaus universitetas, gamtos mokslai, biologija); dr. Daiva Burokienė (Valstybinis mokslinių tyrimų institutas, Gamtos tyrimų centras, gamtos mokslai, biologija); dr. Dukas Jurėnas (Briuselio laisvasis universitetas, Belgija, gamtos mokslai, biochemija); dr. Vida Časaitė (Vilniaus universitetas, gamtos mokslai, biologija); prof. dr. Vytautas Liakas (Vytauto Didžiojo universitetas, žemės ūkio mokslai, agronomija).
Pastaraisiais metais visame pasaulyje fiksuojamas dirvožemio derlingumo sumažėjimas. Pagrindiniai dirvožemio derlingumą mažinantys veiksniai – globalinė klimato kaita, temperatūros kilimas, besikeičiantis dirvos drėgnis bei vandens trūkumas, spartus augalo vystymuisi prieinamų organinių ir mineralinių medžiagų mažėjimas. Sparčiai vystantis biotechnologijoms, degraduojančiam dirvožemiui atkurti vis dažniau į pagalba pasitelkiami bioproduktai, kurie pagerina augalų mitybos efektyvumą, sukelia gyvybinių ir struktūrinių procesų pokyčius ir padidina produktų derlių bei kokybę. Šio projekto metu sukurtas inovatyvus bioprodukto prototipas, skirtas augalų vegetaciniams procesams gerinti. Jo sudėtyje derinami iš įvairių skirtingų žemės ūkio augalų šaknų rizosferos izoliuoti ir atrinkti mikroorganizmai, išskiriantys biologiškai aktyvius junginius, kurie skatina augalų vegetacijos procesus. Mokslinio projekto metu nustatyta geriausiai suderinamų atrinktų mikroorganizmų kompozicija, kuri geba suteikti augalams efektyvų aprūpinimą maisto medžiagomis ir atsparumą abiotiniams ir biotiniams stresams. Taip pat sukurti laboratorinio lygio fermentacijos procesai, kurių metų vienoje aplinkoje kultivuojamos kelios skirtingos bakterijų gentys, o tokie gauti rezultatai ateityje gali būti pritaikyti didelio masto pramoniniuose fermentacijos procesuose. Fermentacijos procesų metu sukomponuoti biopreparatai Priestia sp. IIIDEG4, Paenibacillus sp. IIIDEG36 + Priestia sp. IIIDEG93 ir Bacillus sp. IJAK27 + Pseudomonas sp. IJAK44 + Streptomyces sp. IJAK91 nustatyti kaip konkurencingi mikrobiologiniai produktai, pasižymintys unikaliomis savybėmis ir efektyviu pritaikomumu žemės ūkyje.
![]() |
