Sidebar

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) mokslininkų aukšto tarptautinio lygio tyrimai ir mokslo publikacijos neapsieina be doktorantūros studentų. Geriausiems jų įteikiamos pasaulyje pripažinto profesoriaus Virginijaus Šikšnio vardo stipendijos, įsteigtos kartu su Viešąja įstaiga „Go Vilnius“. Už išskirtinius mokslinės veiklos rezultatus vardinė stipendija šiemet skirta doktorantėms Lauritai Klimkaitei ir Kamilei Mikalauskaitei.

Prof. V. Šikšnys džiaugiasi miesto iniciatyva steigti stipendiją, kuri padeda tiek išlaikyti jaunuosius talentus, tiek pritraukti naujus. Ši stipendija yra įrodymas, jog VU GMC doktorantai pelno tarptautinį pripažinimą, mokslo darbus kurdami būtent Vilniuje ir tuo garsindami universiteto bei miesto vardą.

„Lietuvos sostinė yra viena iš pasaulio vietų, kuriose kuriama gyvybės mokslų ateitis, o prie to stipriai prisideda profesoriaus V. Šikšnio ir jo kolegų darbai. Labai svarbu ir toliau sukurti galimybes šios srities mokslininkų talentams skleistis Vilniuje ir skatinti, kad čia būtų atliekami tyrimai ir atradimai, svarbūs visam pasauliui, – sako Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Dovilė Aleksandravičienė. – Gyvybės mokslų sritis yra stipri Vilnius TechFusion ekosistemos dalis, kuri prisideda prie Vilniaus tarptautinio garsinimo ir padeda pristatyti miestą kaip atvirą verslui, talentams ir investuotojams“.

VU GMC direktorius prof. Daumantas Matulis pastebi, jog ši tarptautinė vardinė stipendija ne tik puikiai parodo Lietuvos mokslo pasiekimus, bet ir atskleidžia jaunųjų mokslininkų galimybes.

 

Mokslo darbai – itin svarbūs

Doktorantė Laurita Klimkaitė sako, kad prof. V. Šikšnio vardo stipendija yra išties išskirtinis įvertinimas, į kurį gali pretenduoti visi VU GMC studijuojantys doktorantai, tad ji pildė dokumentus daug nesitikėdama, bet labai džiaugiasi, kad jos bei kolegų įdirbis buvo įvertintas.

„Manau stipendija skirta už ilgalaikius darbus analizuojant aktualią ir gana naują tematiką. Bendradarbiaujant su medikais ir fizikais ištyrėme nemažai įdomių patogeninių bakterijų savybių. Smagu, kad įdirbis bei ateities vizija šioje srityje buvo įvertinti!“ – pasakoja VU GMC doktorantė. L. Klimkaitė savo doktorantūros darbuose tiria naujas bakterijas, kurios pastaraisiais metais iškilo ligoninėse, kaip žmonių infekcijas sukeliantys patogenai. Doktorantė stengiuosi išsiaiškinti, kaip atskirti pavojingas ir nepavojingas bakterijas, kokios šių naujų patogenų savybės lemia jų gebėjimą sukelti infekcijas bei kaip su šiomis infekcijomis kovoti.

Kita prof. V. Šikšnio vardinės stipendijos laureatė Kamilė Mikalauskaitė sako turėjusi viltį laimėti stipendiją, nors ir žinojo, kad VU GMC yra daug perspektyvių ir puikiai įvairiose mokslo srityse dirbančių jaunųjų mokslininkų, nusipelnančių šio įvertinimo. „Gauta vardinė stipendija pradžiugino, tačiau kartu tai didžiulė atsakomybė“, – dalinasi K. Mikalauskaitė.

„Tikriausiai labai stipriai prisidėjo tai, kad kartu su kolegomis laboratorijoje pavyko išleisti nemažai publikacijų mūsų tyrimų tematika, taip pat manau, kad tokiam įvertinimui nemažai įtakos turėjo ir mano aktyvus dalyvavimas ne tik nacionalinėse, bet ir tarptautinėse konferencijose, pristatinėjant savo tyrimų rezultatus bei semiantis naujų žinių iš patyrusių viso pasaulio mokslininkų“, – apie tai, kas labiausiai galėjo lemti, kad gavo garsią vardinę stipendiją, svarsto VU GMC doktorantė K. Mikalauskaitė.

Doktorantė laboratorijoje tiria amiloidinių baltymų agregacijos ypatybes. Šis procesas yra siejamas su tam tikrų neurodegeneracinių sutrikimų, tarp jų ir visiems žinomų Alzheimerio bei Parkinsono ligų, atsiradimu. Kartu su kolegomis K. Mikalauskaitė stengiasi suprasti šių ligų mechanizmus bei atrasti potencialius junginius, kurie galėtų sustabdyti šių ligų progresą.

Vieno iš pasaulinių CRISPR-Cas9 genų redagavimo technologijos pradininkų biochemiko prof. V. Šikšnio vardinė stipendija skiriama trečiosios doktorantūros studijų pakopos studentams už tarptautiniu mastu pripažintus išskirtinius mokslinės veiklos rezultatus. Šia stipendija siekiama skatinti studentus tęsti mokslinius tyrimus plečiant gyvybės procesų pažinimo ribas, pritaikant mokslo žinias žmonių gerovei kurti ir aplinkos tvarumui išsaugoti.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos