Sidebar

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras tapo vienu iš naujų NATO transatlantinio tinklo DIANA bandymų centrų. Šiandien šis tinklas išaugo nuo 11 iki 23 akceleravimo vietų ir nuo 90 iki 182 bandymų centrų dvidešimt aštuoniose sąjungininkėse šalyse.

DIANA yra NATO gynybos inovacijų akceleratorius – bendros pajėgos, vienijančios viso Aljanso inovatorius, padedančios NATO išlaikyti technologinį pranašumą, apginti milijardą savo piliečių bei išsaugoti taiką ir saugumą. DIANA bendradarbiauja su pradedančiosiomis (start-up), besiplečiančiomis (scale-up) ir besispecializuojančiomis (spin-out) įmonėmis iš viso Aljanso, teikdama joms finansavimą, mokymus ir komercines konsultacijas, taip pat prieigą prie plataus investuotojų ir pramonės įmonių tinklo.  

VU Gyvybės mokslų centras veiks kaip technologijų bandymo, vertinimo, tikrinimo ir tvirtinimo centras ir teiks paslaugas akceleratoriaus startuoliams gyvybės mokslų srityje.

„Tai, kad DIANA bandymų centras buvo įkurtas Vilniaus universitete, rodo mūsų mokslinių tyrimų svarbą ir tai, kad esame atviri partnerystėms su naujomis novatoriškomis įmonėmis iš visų NATO valstybių. Dabarties universitetas yra pajėgus siūlyti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) sprendimus rinkai ir spartinti aukštųjų technologijų įmonių kūrimąsi. Tikimės, kad startuoliai, dalyvaudami NATO inovacijų akceleravimo veikloje, pasinaudos tokiomis bendradarbiavimo su mūsų mokslininkais galimybėmis ir sukurs MTEP sprendimų, prisidėsiančių prie visuomenės pažangos“, – sako VU vicerektorė prof. Edita Sužiedėlienė.

VU Gyvybės mokslų centro direktorius prof. Daumantas Matulis džiaugiasi, kad centro įranga ir paslaugos bus naudojamos kuriant naujas technologijas: „Didžiuojamės, kad mūsų kompetentingi mokslininkai ir našios laboratorijos leis greičiau ir kokybiškiau vystyti MTEP sprendimus. Tikimės, kad mūsų bandymų centru naudosis startuoliai ir verslininkų komandos, kuriančios sprendimus biotechnologijų, aplinkos inžinerijos ir naujų medžiagų srityse.“

Naujosios akceleravimo vietos ir bandymų centrai sustiprins DIANA pajėgumus remiant viso Aljanso inovatorius, kurie tobulina savo technologijas. DIANA asocijuotieji akceleratoriai užtikrina pasaulinio lygio programavimo paslaugas programoje dalyvaujančioms įmonėms, o bandymų centrų tinklas suteikia galimybę naudotis pažangiausiomis bandymų infrastruktūromis. Jais gali naudotis tiek dabartinės DIANA kompanijų grupės įmonės, tiek tos, kurias DIANA rems ateityje, teikdamos ekspertų konsultacijas ir galimybę patikrinti ir išbandyti savo technologijas specializuotoje aplinkoje.

„Dalis DIANA stiprybės yra mūsų unikalus transatlantinis talentų centrų ir inovacijų lyderių, siekiančių bendro tikslo, tinklas. DIANA tinklo partnerių spektras ir įvairovė paspartins novatoriškų sprendimų gynybai, saugumui ir taikai kūrimą bei diegimą“,- sako prof. Deephas Chana, DIANA generalinis direktorius.

Ši plėtra yra svarbus DIANA etapas. Praėjusių metų lapkritį iš daugiau nei 1 300 kandidatų į DIANA akceleratoriaus programą buvo atrinktos 44 įmonės ir įstaigos. Inovatorių grupė buvo atrinkta spręsti konkrečius uždavinius, susijusius su energetiniu atsparumu, povandenine jutimo ir stebėjimo sistema bei saugiu dalijimusi informacija. Šios vietos buvo atrinktos pačių šalių narių.

Daugiau informacijos, taip pat ir interaktyvų išplėsto tinklo žemėlapį, rasite DIANA tinklalapyje: www.diana.nato.int.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos