Sidebar

Vilniaus universitetas ir NATO įsteigtas Gynybos inovacijų akceleratorius Šiaurės Atlanto regionui (DIANA) pasirašė susitarimo memorandumą. VU GMC veiks kaip technologijų bandymo, vertinimo, tikrinimo ir tvirtinimo centras ir teiks paslaugas akceleratoriaus startuoliams gyvybės mokslų srityje.

„Vilniaus universitetas yra atviras naujoms idėjoms, žmonėms ir bendradarbiavimo galimybėms. Tai, kad DIANA bandymų centras buvo įkurtas Vilniaus universitete, rodo mūsų mokslinių tyrimų svarbą ir tai, kad esame atviri partnerystėms su naujomis novatoriškomis įmonėmis iš visų NATO valstybių. Dabarties universitetas nebėra tik institucija, užsiimanti moksliniais tyrimais ir studijomis. Dabarties universitetas yra pajėgus siūlyti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) sprendimus rinkai ir spartinti aukštųjų technologijų įmonių kūrimąsi. Tikimės, kad startuoliai, dalyvaudami NATO inovacijų akceleravimo veikloje, pasinaudos tokiomis bendradarbiavimo su mūsų mokslininkais galimybėmis ir sukurs MTEP sprendimų, prisidėsiančių prie visuomenės pažangos“, – sako VU vicerektorė prof. Edita Sužiedėlienė.

DIANA tikslas – suvienyti geriausius ir talentingiausius novatorius NATO siekiant užtikrinti milijardo piliečių saugumą. Sąjungininkės dirbdamos kartu su privačiu sektoriumi siekia, kad būtų priimtos ir integruotos naujos technologijos ir suformuoti nauji standartai ir taip NATO įgytų technologinį pranašumą.

Į DIANA akceleravimo programą atrinkti startuoliai turi prieigą prie daugiau nei 90 bandymų centrų visame aljanse, taip pat ir VU, kuriuose verslininkai gali sumažinti riziką, parodyti ir patvirtinti savo siūlomo dvejopo naudojimo technologinius sprendimus.

VU Gyvybės mokslų centro direktorius prof. Daumantas Matulis džiaugiasi, kad centro įranga ir paslaugos bus naudojamos kuriant naujas technologijas: „Didžiuojamės, kad mūsų kompetentingi mokslininkai ir našios laboratorijos leis greičiau ir kokybiškiau vystyti MTEP sprendimus. Tikimės, kad mūsų bandymų centru naudosis startuoliai ir verslininkų komandos, kuriančios sprendimus biotechnologijų, aplinkos inžinerijos ir naujų medžiagų srityse.“

DIANA daugiausia dėmesio skirs šioms technologijų sritims: didiesiems duomenims, dirbtiniam intelektui ir skaitmeninimui, kvantinėms technologijoms, biotechnologijoms, energetikai, naujoms medžiagoms ir pažangiajai gamybai bei kosmoso technologijoms – ypač kai šie sprendimai yra dvejopo (civilinio ir gynybos) naudojimo ir paremti giliosiomis technologijomis ir kai jie gali padėti išspręsti iššūkių keliančias gynybos ir saugumo problemas.

„DIANA partneriai ir pirmaujantys inovacijų centrai visame aljanse remia mūsų akceleravimo programą, – sako DIANA vykdomasis direktorius prof. Deephas Chana. – Džiaugiuosi, kad VU prisijungė prie DIANA pasaulinio lygio bandymų centrų tinklo ir nekantrauju išvysti mūsų bendro darbo rezultatus netolimoje ateityje.“

Daugiau informacijos apie akseleratorių: https://www.diana.nato.int/about-diana.html

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos