Sidebar

VU Gyvybės mokslų centre dirba jau du mokslininkai, gavę Europos molekulinės biologijos organizacijos (EMBO) stipendiją. Viena iš jų yra dr. Jorūnė Sakalauskaitė, šį penktadienį VU GMC vesianti seminarą „Search for ancient proteins: the present & the future of palaeoproteomics“. Tai pirmoji mokslininkė GMC tyrinėsianti paleoproteomiką.

EMBO projektą pradėjo šį rudenį ir dirba GMC Biomokslų institute. Dr. J. Sakalauskaitė doktorantūrą apsigynė Turino ir Burgundijos Universitetuose (Italija, Prancūzija) o vėliau tyrimus tęsė Kopenhagos Universitete.

„Mano darbo sritis yra paleoproteomika, t.y. tyrinėju senuosius baltymus archeologiniuose radiniuose ir daugiausia dirbu su kriauklėmis. Su EMBO stipendija pradedu naują projektą „Shell Archaeochrome“, kuriame tyrinėsiu kriauklių spalvų biochemiją“, - pasakoja mokslininkė.

Pasak jos, šio projekto tikslas yra identifikuoti biologinius kriauklių pigmentus, ištirti kaip jie įsitvirtina į biomineralų struktūras ir paieškoti kokie molekulinai fragmentai išlieka archeologiniuose mėginiuose. Tam bus pasitelktos vadinamosios -omic analizės (t.y., proteomika, transkriptomika) ir genų redagavimas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos