Sidebar

Džiugu dalintis smagiomis žiniomis! VU Gyvybės mokslų centro (VU GMC) komanda, gražiu pavadinimu „Vilnius_GMC“, pelnė patį pirmąjį ir vienintelį konkurso iDEC 2021 (International Directed Evolution Competition) aukso medalį. Mūsų čempionai – VU GMC doktorantai Jonas Juozapaitis ir Lorenzo Camisi.

Pasak VU GMC direktoriaus dr. Gintaro Valinčiaus, „Vilnius_GMC“ pasiūlė sprendimą perprogramuoti baltymą, patogeninų bakterijų naudojamą dauginimuisi, ir paversti jį naujo tipo antibakteriniu preparatu prieš vieną pavojingiausių patogenų – auksinį stafilokoką (Staphylococcus aureus). Ši bakterija, jeigu įgytų visišką atsparumą šiuo metu žinomiems antibiotikams, lemtų virš 80 % infekuotųjų mirtingumą.

„Projektas buvo vykdomas, panaudojant VU GMC, kartu su Harvardo universiteto mokslininkais sukurta mikroskysčių technologija, todėl nenuostabu, kad mūsų doktorantai turėjo ir puikų mentorių – šios  technologijos kūrėją prof. Liną Mažutį. Neabejojame, kad mūsų labai talentingų doktorantų atradimai  kada nors leis kurti kokybiškai naujus vaistus, skirtus gydyti pavojingiausias infekcines ligas. Ačiū Jonai ir Lorenzo už puikią pergalę!“ , – džiaugėsi ir dėkojo VU GMC direktorius.

Patys laureatai J. Juozapaitis ir L. Camisi pasakojo, jog jie taip pat buvo apdovanoti prizu „The Most Potential Tool“, o kartu su dar dviem komandomis – „Best Comunity Building“ prizu. Komanda pasižymėjo ir tokiose kategorijose: „Screening Assay Award“, „Best presentation“ ir „Best Target Molecule“.

„Kartu su doktorantu L. Camisi dviese sudarėme komandą „Vilnius_GMC“ ir dalyvavome iDEC 2021 (International Directed Evolution Competition) konkurse. Tai pirmi šio konkurso metai, o konkursas labai primena iGEM, tik tyrimų kryptis yra specifiškesnė. Konkurso esmė – panaudojant kryptingos evoliucijos metodus patobulinti baltymą, genomą arba biocheminį kelią organizme. Konkursas vyko vasarą, o dabar įvyko baigiamoji konferencija“ , – pasakojo konkurso laimėtojai.

Daugiau apie „Vilnius_GMC“ projektą „Ultra-high throughput evolution of a bacterial endolysin as a new antimicrobial agent“: https://idec2021.github.io/Vilnius_GMC/

iDEC 2021 (International Directed Evolution Competition) – tai naujas tarptautinis molekulinės biologijos srities konkursas, kurio tikslas skatinti  kryptingos evoliucijos metodų panaudojimą, kuriant naujus biotechnologinius produktus. 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos