Sidebar

Bendradarbiavimas su verslo įmonėmis padeda sumažinti takoskyrą tarp fundamentinių ir taikomųjų mokslinių tyrimų. Tuo neabejoja Vilniaus universiteto (VU) Gyvybės mokslų centro (GMC) Mikrobiologijos ir biotechnologijos katedros docentė dr. Eglė Lastauskienė, kurios mokslinė grupė kartu su partneriais iš verslo ir mokslo institucijų įgyvendina programos „Eureka“ projektą.

Verslo įmonės atskleidžia platesnį mokslinių tyrimų pritaikomumą

VU kartu su Gamtos tyrimų centru ir įmonėmis „Pro for Nano“ bei „Graphene Composites“ vykdomame programos „Eureka“ projekte „Nanosidabro ir grafeno oksido rašalai“ siekia sukurti antibakterines paviršių padengimo priemones. Doc. E. Lastauskienės teigimu, projektas yra bene penkerių metų bendradarbiavimo su įmone „Pro for Nano“ rezultatas.

„Mūsų darbas su šia įmone prasidėjo, kai ji kreipėsi ieškodama mokslininkų, galinčių atlikti jos gaminamų sidabro nanodalelių priešmikrobinius tyrimus. Ši užklausa mus iš karto sudomino, nes sidabro nanodalelės gali būti taikomos ne tik įmonės veikloje, bet ir medicinoje, kur ir yra nukreipta didžioji dalis mūsų mokslinės grupės vykdomų tyrimų. Džiaugiamės, kad šis bendradarbiavimas išaugo į bendrai vykdomą projektą“, − sako mokslininkė.

Doc. E. Lastauskienė pasakoja, kad verslo įmonė juos surado ir kreipėsi pati. Anot jos, mokslininkai dažnai būna pernelyg įsigilinę į fundamentinius tyrimus, tad verslas, parodydamas iniciatyvą, ne tik padeda nugalėti dažnai pasitaikantį „lietuvišką kuklumą“, bet ir suteikia platesnį požiūrį į mokslinių tyrimų pritaikomumą ir naudą.

„Pirmiausia, verslo ir mokslo bendradarbiavimas atveria platesnį suvokimą apie mokslinių tyrimų pritaikomumą. Tai yra labai svarbu, nes kartais tyrėjai mato tik siaurą savo mokslinių tyrimų  kryptį, o bendradarbiavimas su verslu parodo, kad sritis, į kurią tu giliniesi, gali būti pritaikoma labai plačiai. Mūsų mokslinių tyrimų grupė labiau gilinosi į medicininę mikrobiologiją, bet pradėję bendradarbiauti su verslu pastebėjome, kad mūsų tiriamos nanodalelės gali būti įtrauktos į dažų ar kitokių medžiagų, kuriomis padengiami paviršiai, sudėtį. Tad kitoks verslo požiūris skatina ir mus, mokslininkus, permąstyti platesnes pritaikymo galimybes“, − teigia doc. E. Lastauskienė.

Mieliu Saccharomyces cerevisiae kolonijos

Pav.: Mielių Saccharomyces cerevisiae kolonijos

 

Siekiama sukurti mikrobams atsparias dangas

Programos „Eureka“ projekte bus kuriamas produktas, pasižymintis priešmikrobiniu aktyvumu ir skirtas įvairioms dangoms padengti. Šio produkto pritaikymo sritys gali būti labai įvairios: nuo tekstilės paviršių padengimo iki baldų ir kitų paviršių.

„Šiame projekte analizuosime grafeno rašalus, sukurtus su sidabro nanodalelėmis. Tai labai įdomi tema. Galėsime šiuos rezultatus pritaikyti dažydami įvairias medžiagas, kad jos turėtų ir priešmikrobinį aktyvumą – būtų atsparesnės mikroorganizmų kolonizacijai. Mūsų mokslinė grupė projekte vertins priešgrybelinį aktyvumą ir būdus, kaip tą grybelio plitimą sustabdyti. Juk visi puikiai žinome, ką reiškią namie įsiveisęs grybelis – tai labai sunkiai išgyvendinamas ir panaikinamas mikroorganizmas, kuris yra toksiškas ir plačiai plintantis. Jau ne vienerius metus dirbame šioje srityje ir turime priešgrybelinio aktyvumo vertinimo įdirbį, tad tirsime, ar projekto įmonių kuriamą technologiją galima sėkmingai naudoti kovojant su grybeliais“, − projekto tikslus pristato doc. E. Lastauskienė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos