Sidebar

Renginio pradžia: 2022-06-17 14:00
Renginio pabaiga: 2022-06-17 17:00

14 val. VU Gyvybės mokslų centro R-401 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) LAURYNAS VILYS gins daktaro disertaciją „Pre-iRNR splaisingo ir jį reguliuojančių veiksnių hipoksinėje ląstelių mikroaplinkoje tyrimai”. Mokslinis konsultantas – dr. Arvydas Kanopka.

Disertacijos anotacija: Hipoksija – terminas, apibūdinantis sumažėjusį deguonies kiekį ląstelės mikroaplinkoje, kuomet jo nebepakanka normalioms ląstelės funkcijoms palaikyti. Hipoksija dažniausiai yra patologinė būsena, pasireiškianti sergant išeminėmis ligomis bei vėžiu ir turi įtakos neurodegeneracinių ligų progresavimui. Vienas iš atsako į hipoksiją kelių yra pakitusi baltymų izoformų, susidarančių alternatyvaus pre-iRNR splaisingo būdu, raiška. Pre-iRNR splaisingas yra vienas iš iRNR brendimo etapų, kuriame iš pre-iRNR pašalinami intronai ir sujungiami egzonai. Alternatyvusis splaisingas – tai procesas, kuomet iš vienos pre-iRNR gali susidaryti skirtingas ar net priešingas funkcijas atliekantys baltymai. Alternatyvusis splaisingas sukuria baltymų įvairovę, tačiau pokyčiai splaisinge taip pat gali nulemti ir ligų atsiradimą.
Šiame darbe ištirtas su neurodegeneracinėmis ligomis siejamų genų APP ir TAU alternatyvusis pre-iRNR splaisingas bei jo priklausomybė nuo hipoksinės ląstelės mikroaplinkos. Taip pat parodoma, kad ne tik splaisingo veiksnių raiškos pokyčiai reguliuoja nuo hipoksijos priklausomą FAS geno 6 egzono įtraukimą ar praleidimą į bręstančią iRNR. Labai svarbų vaidmenį alternatyvaus splaisingo reguliacijoje turi ir splaisingo veiksnių modifikacijos lygis. Šiame darbe aptariamas atrastas nuo hipoksijos priklausomo pre-iRNR splaisingo reguliavimo mechanizmas, kuris gali būti vienas iš pagrindinių, reguliuojančių šį procesą.

Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda. 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos