Sidebar

Pastaraisiais metais nustatyta, kad mikroplastikas paplitęs visame pasaulyje ir šios medžiagos šaltinis gali būti tiek sausumoje, tiek vandenyne. Didžiąją jų dalį sudaro mikroplastikas iš sausumos šaltinių, tokių kaip pramonė, valymo įrenginiai, sąvartynai bei kitas netinkamai neperdirbtas ar išmestas plastikas. Patekę į natūralias vandens sistemas, dauguma jų upėmis patenka į vandenynus, o likusi dalis lieka gėlo vandens aplinkoje, įskaitant net tokias izoliuotas vandens sistemas kaip atokius kalnuose esančius ežerus. Šios dalelės gali sukelti įvairių padarinių ekosistemoms, kelti grėsmę gyviesiems organizmams. Iki šiol diskutuojama kokie mikroplastiko kiekiai kaupiasi gyvūnuose, kokį poveikį šie teršalai gali turėti organizmams.
Doktorantūros tyrimai apims vandens telkinių vandens ir dugno nuosėdų cheminę analizę, mikroplastiko dalelių nustatymą ir identifikaciją spektrometrijos ir kt. būdais. Bus vertinami mikroplastikų patekimo į aplinką keliai, emisijos šaltiniai. Taip pat bus tiriamas vandens organizmų užterštumas mikroplastiko dalelėmis, potencialus toksinis poveikis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos