Sidebar

 

Dalyko pavadinimas

Mokslo kryptis kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Gyvūnų kariologija ir kariosistematika

Zoologija N014

Gamtos tyrimų centras

Ekologijos Institutas

Dalyko apimtis kreditais

8

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

2

individualus

6

seminarai

0

Kurso tikslai

Įgyti žinių apie gyvūnų chromosomų rinkinių įvairovę, jos tyrimo metodus ir kariologinių duomenų naudojimą rūšių ir populiacijų diferencijacijai, evoliucijai, sistematikai ir filogenijai vertinti.

Pagrindinės temos

Trumpa chromosomų tyrimo istorija ir ankstyvieji citologiniai darbai. Eukariotų chromosomos biocheminė sudėtis ir struktūra. Chromosomos mitozės ir mejozės proceso metu. Chromosomų morfologija, kariotipų sudarymas. Kariotipo rūšinis specifiškumas. Diferencinis chromosomų dažymas. Chromosominė lyties diferencijacija ir lytinės chromosomos. Chromosomų tipai: politeninės ir ‚lempos šepetėlio‘ tipo chtomosomos, žiedinės, telocentrinės chromosomos ir izochomosomos. B chromosomos, jų įvairovė, kilmė ir paplitimas įvairiose rūšyse. Chromosomų struktūrinės aberacijos (delecijos, duplikacijos, translokacijos, inversijos), jų priežastys ir evoliucinės pasekmės. Vidurūšinis kariotipinis polimorfizmas, kariomorfos, mozaicizmas. Kariotipų įvairovė ir evoliucijos tendencijos atskiruose taksonuose. Kariotipų divergencijos reikšmė rūšių formavimose procese. Lyginamoji citogenetika ir protėvinių kariotipų determinacijos problema. Poliploidija, jos vaidmuo rūšių formavimosi procese. Poliploidinių formų kilmė.

Pagrindinė literatūra

  • White M.J.D. 1973. Animal Cytology and Evolution. New York; Cambridge, University press, 962 pp.
  • Macgregor H.C. Introduction to Animal Cytogenetics. 1993. Springer Science & Business Media, 238 pp.
  • Molecular Systematics, 2nd ed. 1996. D.M. Hillis, C. Moritz, and B.K. Mable, eds. Sinauer Associates, Sunderland, MA. 655 pp.
  • Schulz-Schaeffer J. 1980. Cytogenetics. Plants, Animals, Humans. Springer, New York, NY, 446 pp. https://doi.org/10.1007/978-1-4612-6060-8
  • Бирштейн В.Я. 1987. Цитогенетические и молекулярные аспекты эволюции позвоночных. Москва, Наука, 288 с.
  • Rančelis V. 2000. Genetika. Vilnius, 2000. 664 p

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Egzaminas

Trumpas vykdomų tyrimų (arba susijusių su doktoranto darbu) pristatymas (̴ 15 min.) ir du teoriniai klausimai. Pristatymas ir atsakymai į klausimus vertinami dešimtbalėje sistemoje pagal tai, kiek išsamios žinios.

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Romualda Petkevičiūtė

  dr.

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-..

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos