Sidebar

 

Dalyko pavadinimas

Mokslo kryptis kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Pramoninė mikrobiologija

Biologija N 010

Gyvybės mokslų centras

Biomokslų institutas

Dalyko apimtis kreditais

8

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

2

individualus

6

seminarai

0

Kurso tikslai

  • supažindinti su klasikinės mikrobiologinės pramonės, naudojančios mikroorganizmus ir/arba fermentus technologiniuose procesuose galimybėmis;
  • atskleisti išimtiną mikroorganizmų reikšmę biotechnologijos, nanotechnologijos, biogeotechnologijos kaip perspektyviausių ekonomikos augimo sudedamųjų dalių, vystymuisi;
  • suvokti naujas ir reikšmingas mikrobiologijos ir biotechnologijos plėtros problemas, tyrimus bei įrankius šių problemų sprendimui;
  • ugdyti gebėjimą kūrybiškai sintetinti įgytas žinias ir taikyti jas mokslo tiriamajame darbe bei gamybinėje ir visuomeninėje veikloje.

Pagrindinės temos

Kurse nagrinėjama svarbiausių mikroorganizmų pagalba gaunamų produktų gamyba, procesų kontrolė bei naujausios pramoninės mikrobiologijos inovacijos (baltymų, mikroorganizmų bei jų metabolizmo inžinerija).

Kurso temos:

  1. pramoninės mikrobiologijos/biotechnologijos samprata;
  2. mikroorganizmų pagalba gaunamų produktų ir paslaugų įvairovė;
  3. mikroorganizmų kamienų gerinimo reiškinys ir strategijos;
  4. mikroorganizmų parinkimas, procesų valdymas ir kontrolė pagrindinių mikroorganzmų pagalba gaunamų produktų gamyboje;
  5. mikroorganizmų sintetinami bakteriocinai ir archeocinai;
  6. pramoninė organinių rūgščių bei aminorūgščių gamyba;
  7. mikroorganizmų taikymas žemės ūkyje;
  8. mikroorganizmų vaidmuo polimerų sintezės ir biodegradacijos procesuose;
  9. mikroorganizmų sintetinamų fermentų/ biokatalizatorių pritaikymo potencialas bei savybių gerinimas taikant baltymų inžinerijos strategijas (atsitiktinė mutagenezė, kryptingoji evoliucija, homologinės ir nehomologinės baltymų inžinerijos strategijos; sulietų fermentų kūrimas, fermentų kūrimas de novo);
  10. prokariotų ląstelinių struktūrų panaudojimas nanotechnologiniuose procesuose (S-sluoksnio pritaikymo galimybės, prionai nanotechnologijoje; savaime susirenkantys peptidai);
  11. mikroorganizmų taikymas biogeotechnologijų sektoriuje;
  12. mikroorganizmai maisto pramonėje;
  13. mikroorganizmų vaidmuo biokuro gamybos procesuose;
  14. mikroorganizmai farmacijos sektoriuje.

Pagrindinė literatūra

  • Wilson DB (Ed), Sahm H (Ed), Stahmann KP (Ed), Koffas M (Ed) (2020) Industrial Microbiology, Wiley-VCH
  • Okafor N, Okeke BC (2017) Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, CRC Press
  • Wittmann C, Liao JC (2017) Industrial Biotechnology: Microorganisms, Wiley-VCH
  • Poluri KM, Gulati K (2017) Protein Engineering Techniques: Gateways to Synthetic Protein Universe
  • Paskutinių penkerių metų moksliniai straipsniai pramoninės mikrobiologijos/biotechnologijos tematika: Nature, Science, Nature Biotechnology; Applied Microbiology and Biotechnology; Protein Engineering, Design and Selection; Biotechnology and Bioengineering; Current Opinion in Biotechnology ir kt. žurnaluose.

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Seminaras

Atsiskaitymui doktorantas parengia 40-50 min. pranešimą, kuriame detaliai pristatoma analizuota tema; naujausi tos srities tyrimai; keliamos problemos bei strategijos iškeltoms problemoms spręsti. Rengiant pranešimą turi būti remiamasi paskutinių 5 metų publikacijomis.

Vertinimas:

10: Puikios žinios ir gebėjimai. Pristatymas išsamus ir detalus; pranešėjas geba puikiai diskutuoti pristatoma tema ir analizuoja problematiką.

9: Labai geros žinios ir gebėjimai. Pristatymas išsamus ir detalus; pranešėjas ne visada geba diskutuoti pristatoma tema ir analizuoti problematiką.

8: Geros žinios ir gebėjimai. Pristatyme yra neesminių klaidų; pranešėjas ne visada geba diskutuoti pristatoma tema ir analizuoti problematiką.

7: Vidutiniškos žinios ir gebėjimai. Pranešime pasitaiko esminių klaidų; pranešėjas ne visada geba diskutuoti pristatoma tema ir analizuoti problematiką.

6: Patenkinamos žinios ir gebėjimai. Pranešime yra daug esminių klaidų; pranešėjas ne visada geba diskutuoti pristatoma tema ir analizuoti problematiką.

5: Silpnos žinios ir gebėjimai, kurie dar tenkina minimalius reikalavimus. Pranešime daug klaidų; pranešėjo gebėjimas diskutuoti pristatoma tema ir analizuoti problematiką yra silpnas.  

0–4: Netenkinami minimalūs reikalavimai.

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Renata Gudiukaitė

  dr.

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-...

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos