Sidebar

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) mokslo daktarų gretas papildė dr. Edvardas Golovinas. Apgynus disertaciją „Struktūriniai ir biocheminiai Argonaute ir su juo asocijuoto baltymo iš Archaeoglobus fulgidus tyrimai“ jam buvo suteiktas biochemijos mokslo krypties daktaro vardas. Sveikiname!

Disertacijos moksliniai konsultantai yra dr. Elena Manakova ir dr. Mindaugas Zaremba (abu Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkai).

Gynimo tarybos pirmininkas – prof. Rolandas Meškys (VU GMC), nariai: prof. Vilmantė Borutaitė (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas), dr. Rūta Gerasimaitė (Max Planck Institute, Vokietija), dr. Stephen Knox Jones Jr. (VU GMC), dr. Daan Swarts (Vageningeno universitetas, Nyderlandai).

Disertacijos anotacija:

Argonaute (Ago) baltymai yra kertiniai RNR interferencijos (RNRi) mechanizmo dalyviai ir yra paplitę visuose gyvybės domenuose. Eukariotiniai Ago (eAgo) baltymai yra plačiai ištyrinėti. Tuo tarpu, prokariotiniai Ago (pAgo) baltymai pasižymi daug platesne struktūrine ir mechanistine įvairove. Ši disertacija nagrinėja trunkuotą ilgąjį-B pAgo iš Archaeoglobus fulgidus (AfAgo) bei su juo asocijuotą baltymą AfAgo-N, siekiant išaiškinti jų struktūrines ir biochemines charakteristikas.

AfAgo klasifikuojamas kaip ilgojo-B tipo, nors yra sudarytas tik iš MID ir PIWI domenų, taigi primena trumpuosius pAgo. Tyrimai nagrinėja AfAgo oligomerinę būseną in vitro ir parodo jo gebėjimą sudaryti homodimerinius kompleksus bei kilpines dvigrandės DNR struktūras, kas iki šiol nebuvo stebėta Ago baltymuose. Pademonstruota, kad AfAgo pasižymi specifiškumu vedlio RNR 5′-galo AUU sekai bei RNR-vedamu nusitaikymu į DNR in vitro – šios AfAgo savybės iki šiol nebuvo stebėtos ir suteikia naujų žinių apie galimas pAgo funkcijas. Taip pat, tame pačiame operone buvo naujai atrastas baltymas AfAgo-N. Struktūrinė analizė atskleidė, kad AfAgo-N yra struktūrinis ilgųjų pAgo N-L1-L2 domeno analogas. Šis baltymas sudaro heterodimerinį kompleksą su AfAgo, pavadintą fAfAgo, per tą patį dimerizacijos paviršių, kurį AfAgo naudoja homodimerizacijai. fAfAgo pasižymi RNR vedamu nusitaikymu į DNR, tačiau didesniu afiniškumu DNR taikiniams nei pavienis AfAgo.

Šie atradimai ženkliai praplečia mūsų žinias apie pAgo funkcijas, atskleidžiant iki šiol nenagrinėtas savybes, kaip homodimerizacija bei specifiškumas daugiau nei vienam vedlio 5′-galo nukleotidui. fAfAgo, heterodimerinio PAZ domeno neturinčio pAgo, atradimas pabrėžia pAgo bei su jais asocijuotų baltymų sąveikų kompleksiškumą. Ši išsami AfAgo ir AfAgo-N charakterizacija padeda pamatus tolimesniems tyrimams, nagrinėjant šių baltymų galimas gynybos mechanizmų ar kitas funkcijas bei atveria kelią tirti kitas perskeltų pAgo sistemas.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos