Sidebar

Paminint „European Biotech Week 2023“ VU GMC Molekulinės biotechnologijos magistro studijų programos studentai lankėsi dvejose Lietuvoje įsikūrusiose biotechnologijų įmonėse - „AB Amilina Roquette“ MTEP padalinyje bei „Bioenergy LT“. Abi įmonės yra Lietuvos biotechnologų asociacijos „LithuaniaBIO“ narės.

„Roquette“ grupės įmonė „Roquette Amilina“ - viena iš didžiausių gamybos bendrovių šiaurės Europoje, kuri iš kviečių giluminio perdirbimo būdu išgauna produktus, skirtus maisto, popieriaus, pašarų ir kitoms pramonės šakoms. „Roquette“ yra šeimos valdoma pasaulinė augalinių ingredientų lyderė, augalinių baltymų pradininkė ir pirmaujanti farmacinių pagalbinių medžiagų tiekėja. Įkurta 1933 m., įmonių grupė šiuo metu veikia daugiau nei 100 valstybių, metinė apyvarta siekia apie 5 milijardus eurų ir joje dirba virš 8,000 darbuotojų visame pasaulyje. Viena iš vystomų įmonės technologijų - fermentiniu būdu iš krakmolo gaminamas sirupas.

Antra, savo gamybos apimtimis ne ką mažesnė įmonė, kurioje lankėsi magistrantai – 2013 metais įkurta „Bioenergy LT“, auginanti mikroorganizmus, naudojamus kaip biotrąšos siekiant pakeisti chemines trąšas. Pasitelkusi pažangias gamybos technologijas įmonė gamina produktus, skirtus dirvožemio biologinio aktyvumo skatinimui, augalų produktyvumo didinimui ir kokybiško derliaus užtikrinimui. Produktuose esantys mikroorganizmai natūraliai egzistuoja gamtoje ir nėra genetiškai modifikuoti. „Bioenergy LT“ glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos ir užsienio universitetais, o gaminama produkcija yra parduodama visoje Europoje ir už jos ribų.

Europos biotechnologijų savaitė vyksta kasmet paskutinę rugsėjo savaitę nuo 2013 metų. 

 Biotech Week 2023 Amilina 2 2 Biotech Week 2023 Bioenergy 1  Biotech Week 2023 Amilina 2 3

Nuotr.: Donato Staniulio ir Ievos Ožiūnaitės

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos