Sidebar

Sveikiname Gretą Jarockytę, apgynusią disertaciją „Teranostinių nanodalelių taikymo onkologinių ligų diagnostikoje ir terapijoje tyrimas“ biofizikos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti. Mokslinis vadovas – prof. habil. dr. Ričardas Rotomskis. 

Pastaraisiais metais daug pastangų skiriama nanomedžiagų, kurios galėtų būti naudojami tiek vėžio diagnostikai, tiek gydymui, tyrimams. Ši sritis vadinama vėžio teranostika. Viena iš vėžio teranostikos krypčių yra fluorescencinės diagnostikos ir fotosensibilizuotos navikų terapijos derinimas.

Šio darbo tikslas yra ištirti biosuderinamų aukso nanoklasterių ir funkcionalizuotų retųjų žemių metalų nanodarinių panaudojimo vėžio teranostikoje potencialą. Panaudojant modelines ląstelių sistemas in vitro buvo tiriama ar minėtos nanodalelės gali būti panaudotos kaip fotoliuminescuojantys žymenys bei fotoaktyvūs vaistai.

Atlikus tyrimus buvo nustatyta, kad kraujo serumo baltymais stabilizuoti aukso nanoklasteriai kaupiasi vėžinėse ląstelėse ir regimosios šviesos poveikyje generuoja aktyvias deguonies formas, kurios sukelia vėžinių ląstelių žūti. Švitinant infraraudonąja spinduliuote, patenkančia į audinių skaidrumo langą, fotosensibilizatoriumi funkcionalizuotas retųjų žemių metalų nanodaleles ląstelių monosuoksniuose ir sferoiduose, susidaro singuletinis deguonis, kuris sukelia ląstelių žūtį. Tačiau nanodalelių prasiskverbimas į trimačius ląstelių sferoidus yra ribotas.

Kaip nanodalelių nešiklis gali būti panaudojamos mezenchiminės kamieninės ląstelės, kurios kaupia fotosensibilizatoriumi funkcionalizuotas retųjų žemių metalų nanodaleles ir užtikrina jų pernašą naviko modelyje – 3D ląstelių sferoiduose.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos