Sidebar

Lietuvos mokslų akademija paskyrė Lietuvos mokslo premiją VU Gyvybės mokslų centro prof. Linui Mažučiui už darbų ciklą „Mikroskysčių technologijos pavienių ląstelių ir biomolekulių tyrimuose (2007–2021)“. 

Prof. L. Mažutis yra mikroskysčių technologijų pradininkas Lietuvoje, įgijęs mokslų daktaro laipsnį 2009 metais Strasbūro universitete (Prancūzija), dirbdamas kartu su prof. Andrew Griffiths ir jo grupe.

Pabaigęs doktorantūrą prof. L. Mažutis 4 metus stažavosi Harvardo universitete (JAV), įžymaus mikroskysčių technologijų vystytojo prof. David Weitz laboratorijoje. Vėliau, jis buvo kviestinis svečias pasauliniuose mokslo centruose Kalifornijos Technologijų institute (Caltech), Kolumbijos universitete (JAV) ir Memorial Sloan Vėžio Centre (MSKCC, JAV).

Prof. L. Mažutis yra gavęs net dvi prestižines Marie Curie stipendijas, keletą svarbių tarptautinių apdovanojimų (Harvard Innovation Lab Award, Kestler Prize), buvo kviestinis pranešėjas tarptautinėse konferencijose (Keystone Conference Series, EMBL).
Lietuvoje pirmosios mikroskysčių technologijos buvo įdiegtos 2012 metais ir greitai išplėtotos į įvairias gyvybės mokslų sritis apimančias terapeutinių antikūnų paiešką, skaitmeninė nukleorūgščių analizę, kryptingą baltymų evoliuciją, pavienių ląstelių transkriptomiką ir kitus tyrimus.

Mikroskysčių technologijų pagrindu atliekami biologiniai tyrimai yra multidiscipliniai apimantys ląstelės ir molekulinę biologiją, biochemiją, fiziką, inžineriją, bioinformatiką, kompleksinių duomenų analizę, o tai reikalauja labai skirtingų kompetencijų. Neatsitiktinai delė dalis tyrimų buvo ir yra vykdomi bendradarbiaujant su mokslininkų grupėmis iš JAV ir kitų šalių.

Teikiamų darbų pagrindu buvo įkurta biotechnologijos įmonė „Droplet Genomics“, kuri sėkmingai pritraukė užsienio investicijas tolimesniam augimui į užsienio rinkas ir įdarbino per porą dešimčių darbuotojų.
Lietuvos mokslo premija yra lygi 780 bazinių socialinių išmokų dydžių (38 220 eurų).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos