Sidebar

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) Europos molekulinės biologijos laboratorijos Partnerystės instituto (EMBL PI) mokslininkas dr. Patrickas Pauschas tapo vienu iš Europos molekulinės biologijos organizacijos (EMBO) laboratorijų kūrimo dotacijos (angl. Installation Grant) gavėjų. Pasak paties dr. P. Pauscho, ši dotacija yra neįkainojama jauniems savo laboratorijas steigiantiems mokslininkams.

Galės naudotis EMBO infrastruktūra

„Savo laboratoriją įkūriau 2021 m. Todėl man ši dotacija – papildoma, tačiau svarbi parama, padedanti pakylėti laboratorijoje atliekamus tyrimus į naują lygį. Finansiškai ši parama siekia 50–60 tūkst. eurų per metus. Be to, ši kompleksiška programa suteikia galimybę visiškai integruotis į EMBO tinklą“, – sako dr. P. Pauschas.

Be tiesioginio finansavimo, EMBO dotacijos schema taip pat suteikia daugybę kitų privalumų. Dotacijas gavę mokslininkai tampa EMBO jaunųjų tyrėjų tinklo nariais, jiems teikiama profesinė parama, konferencijų, seminarų, paskaitų, mentorystės galimybės, prieiga prie aukščiausio lygio mokslinių tyrimų infrastruktūros. Galiausiai dotacijos gavėjai atleidžiami nuo EMBO žurnalų publikavimo mokesčių, jiems taip pat gali būti finansuojamos rankraščių redagavimo paslaugos, teikiama parama rašant dotacijų projektus.

„Didžiausia motyvacija man asmeniškai – tapimas EMBO jaunųjų tyrėjų tinklo nariu ir galimybė savo mentoriumi išsirinkti EMBO priklausantį mokslininką. Prieiga prie EMBO tinklo taip pat yra neįkainojama parama laboratorijas Europoje steigiantiems tyrėjams“, – teigia mokslininkas.

Daugiau laisvės moksliniams tyrimams ir viešumui

Dr. P. Pauschas tvirtina, kad jam, kaip mokslinių tyrimų grupės vadovui, ši stipendija suteikia laisvę tęsti pradėtus tyrimus, o viso universiteto mastu atveria naujas perspektyvas: naujas tyrimų kryptis, galimybę prisitraukti talentingus tyrėjus, tarptautinius mainus. Galiausiai tarptautinis lygmuo reiškia ir daugiau viešumo, o pati programa prisideda prie mokslinių tyrimų aplinkos gerinimo. Paraiškos dėl dotacijos teikimo procesas truko daugiau nei pusę metų, reikėjo pateikti mokslinį pasiūlymą, gyvenimo aprašymą, taip pat rekomendacijas ir institucinės paramos laiškus. Visą procesą užbaigė EMBO ekspertų grupės pokalbis.

Dotaciją laimėjęs projektas „Mobilūs genetiniai elementai kaip naujų genomo redagavimo technologijų šaltinis“ nusako dr. Pauscho laboratorijos tyrimų kryptis. Mokslininkų grupė tiria mobiliųjų genetinių elementų, tokių kaip bakteriofagai ar plazmidės, genetinį turinį. Analizuodami šių elementų įvairovę ir biocheminius mechanizmus, mokslininkai siekia juos pritaikyti biotechnologijose.

„Daugiausia atliekame fundamentinius mokslinius tyrimus. Tačiau šie atradimai gali būti naudingi ir biotechnologijose. Tokios sistemos kaip CRISPR-Cas daro tiesioginį poveikį mūsų visuomenei, kadangi yra pritaikomos įvairiose srityse – nuo maisto gamybos iki farmacijos ir medicinos diagnostikos. Tikėtina, kad ateityje biotechnologijų vaidmuo mūsų visuomenėje tik stiprės“, – tvirtina laboratorijos vadovas.

Iš Kalifornijos į Vilnių – kurti naujo instituto

„Mano pasirinkimas atvykti į VU buvo glaudžiai susijęs su mano paties karjeros tikslais bei tyrimų kryptimi. Pagrindiniu šio apsisprendimo motyvu tapo galimybė tapti tyrimų grupės lyderiu naujai įsteigtame mokslinių tyrimų centre. Vertinu tai kaip unikalią galimybę, nes nauji institutai kuriami ne kasdien“, – sako pašnekovas.

Dr. P. Pauscho laboratorijoje tyrimus atlieka ­dr. Rokas Grigaitis, doktorantės Monika Jasnauskaitė, Rimvydė Čepaitė ir Sharvika Khochare, taip pat magistrantės ir bakalauro studentės Daria Ponomariova, Aistė Židonytė ir Kristina Kazlauskaitė.
Dr. P. Pauschas prie VU GMC prisijungė 2021 m. ir įkūrė savo grupę VU GMC-EMBL Partnerystės institute genomo redagavimo technologijų sričiai plėtoti. Jo vadovaujama grupė tiria molekulinius įrankius, skirtus medicinai ir biotechnologijoms. Anksčiau jis atliko podoktoratūros stažuotę chemijos Nobelio premijos laureatės dr. Jennifer Doudna tyrimų grupėje Kalifornijos universitete Berklyje.

EMBO laboratorijų kūrimo dotacija remia grupių vadovus, steigiančius laboratorijas organizacijai priklausančiose šalyse, kad jose būtų stiprinami gyvybės mokslai. Laboratorijų steigimo dotacijų gavėjai tampa tarptautinio tinklo, kuriam priklauso daugiau nei 600 dabartinių ir buvusių EMBO jaunųjų tyrėjų, dalimi.

EMBO yra profesinė, pelno nesiekianti organizacija, vienijanti daugiau kaip 1800 gyvybės mokslų specialistų. Jos tikslas – skatinti gyvybės mokslų tyrimus ir sudaryti sąlygas tarptautiniam bendradarbiavimui tarp mokslininkų.

Justino Auškelio (VU) nuotr.

PauschP1r

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos