Sidebar

Europos molekulinės biologijos organizacija (EMBO) paskelbė vienuolika 2023 m. EMBO laboratorijų kūrimo dotacijų (angl. Installation Grant) laimėtojų. Jais tapo įvairius gyvybės mokslų projektus vykdantys mokslininkai. Tarp jų – ir du Lietuvos mokslininkai, Vilniaus universiteto (VU) Gyvybės mokslų centro atstovai dr. Gytis Dudas ir dr. Patrickas Pauschas. Ši EMBO finansavimo schema programoje dalyvaujančių šalių mokslininkams teikia kelerių metų finansavimą steigiant ir plėtojant tyrimo grupes.

Naujieji EMBO dotacijos gavėjai steigs laboratorijas įvairiose Europos šalyse. Lietuvoje dotacijas laimėję mokslininkai dr. G. Dudas ir dr. P. Pauschas skirs jas savo laboratorijų ir tyrimų plėtrai VU Gyvybės mokslų centre. Kroatijoje bus įsteigta viena, Čekijoje – viena, Estijoje – viena, Lenkijoje – dvi, Portugalijoje – dvi, Turkijoje – dvi laboratorijos. Šešios iš vienuolikos dotacijų gavėjų yra moterys (55 proc.), penki – vyrai (45 proc.).

„EMBO laboratorijų kūrimo dotacijos suteikia mokslininkams puikią galimybę pradėti įvairius ambicingus gyvybės mokslų projektus. Šia programa remiami tyrimo grupių vadovai, steigiantys ir plėtojantys savo laboratorijas, jiems suteikiamos mentorystės, ryšių mezgimo ir mokymosi galimybės, taip kuriant ir plečiant gyvybingas tarpdisciplinines nacionalines ir tarptautines mokslinių tyrimų bendruomenes“, – sako EMBO direktorė Fiona Watt.

EMBO dotacijos teikiamos tyrimų grupės vadovams trejus–penkerius metus. Gavėjui per metus skiriama 50 tūkst. eurų siekianti suma, be to, jis taip pat gali kreiptis dėl papildomo finansavimo iki 10 tūkst. eurų per metus. Dotacijos laimėtojai taip pat tampa dalimi EMBO jaunųjų tyrėjų tinklo, kurį sudaro daugiau kaip 600 dabartinių ir buvusių EMBO jaunųjų tyrėjų, įrengimo dotacijų gavėjų ir pasaulinių tyrėjų. Todėl EMBO dotacija suteikia ne tik finansinį pranašumą, bet ir ryšių mezgimo, mentorystės bei mokymų galimybes, taip pat prieigą naudotis Europos molekulinės biologijos laboratorijos (EMBL) Heidelberge, Vokietijoje, įrenginiais.

35 tūkst. eurų metinių išmokų skiria kiekvienos dalyvaujančios šalies finansavimo agentūra (Lietuvoje - Lietuvos mokslo taryba ) arba atsakinga ministerija, o 15 tūkst. eurų – EMBO finansuojanti įstaiga EMBC (Europos molekulinės biologijos konferencija).
Visi jie per ketverius metus iki paraiškos pateikimo ne mažiau kaip dvejus metus iš eilės praleido už šalies, kurioje steigia laboratoriją, ribų.

Kitas paraiškų teikimo terminas – 2023 m. balandžio 15 d. Daugiau informacijos apie EMBO laboratorijų kūrimo dotacijas, įskaitant tinkamumo kriterijus ir paraiškų teikimo tvarką, rasite čia.

EMBO yra daugiau nei 1900 mokslininkų vienijanti organizacija, skatinanti kompetenciją gyvybės mokslų srityje Europoje ir už jos ribų. Organizacijos tikslai – remti talentingus mokslininkus visais jų karjeros etapais, skatinti keitimąsi moksline informacija ir padėti kurti geriausių mokslinių rezultatų įgalinančią pasiekti tyrimų aplinką.

EMBO padeda jauniems mokslininkams plėtoti mokslinius tyrimus, skatina jų tarptautinį žinomumą ir užtikrina jų mobilumą. Kursuose, seminaruose, konferencijose ir moksliniuose žurnaluose skleidžiama informacija apie naujausius mokslinius tyrimus ir siūloma mokytis metodų, padedančių išlaikyti aukštus mokslinių tyrimų praktikos standartus.

EMBO padeda formuoti mokslo ir mokslinių tyrimų politiką, siekdama gauti bendruomenės grįžtamąjį ryšį ir atidžiai sekdama mokslo tendencijas Europoje. Daugiau informacijos: www.embo.org

Justino Auškelio (VU) nuotr.

DudasG PauschP1r

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos