Sidebar

Dr. Rokas Grigaitis yra vienas iš dviejų jaunųjų VU GMC mokslininkų, gavusių Europos molekulinės biologijos organizacijos (EMBO) stipendiją.

R. Grigaitis bakalauro ir magistro laipsnius biochemijos srityje įgijo Vilniaus universitete, o daktaro disertaciją apgynė ETH Zurich universitete (Šveicarija). Šiuo metu jis tyrinėja bakteriofagus.

Pasak mokslininko, per pastaruosius 100 metų bakteriofagų biologija ne tik iš esmės pakeitė mūsų suvokimą apie mikroorganizmų evoliuciją, ekologiją ir biochemiją, bet tuo pačiu reikšmingai prisidėjo prie įvairių biotechnologijų ir medicinos įrankių vystymo. Vis dėlto, kadangi bakteriofagai skaičiumi ir įvairove gerokai lenkia visus kitus gyvus organizmus, didžioji jų biologinės įvairovės dalis dar neištirta.

„Aš manau, kad šioje srityje dar slypi daug naudingų žinių ir atradimų, todėl EMBO podoktorantūrinės stažuotės metu Dr. Patrick’o Pausch’o ir Dr. Stephen’o Jones‘o laboratorijose pasirinkau tyrinėti neseniai atrastus ypatingai didelius bakteriofagus. Labiausiai mus domina biocheminiai mechanizmai, kurių pagalba minėti bakteriofagai sutrikdo ir periima bakterijų nukleorūgščių apykaitą, paversdami jas savotiška bakteriofagų gamykla“, –  pasakoja R. Grigaitis.

Jo teigimu, detalūs šių mechanizmų tyrimai padės geriau suvokti bakteriofagų ir bakterijų pasaulį bei nukleorūgščių biochemiją. Be to, šios žinios gali puikiai pasitarnauti kuriant naujas medicinos ir biomedicinos technologijas.

Be R. Grigaičio EMBO stipendiją yra gavusi ir kita VU GMC mokslininkė dr. Jorūnė Sakalauskaitė, kurios mokslinė sritis yra paleoproteomika.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos