Sidebar

Lietuva tampa šalimi, kurioje mokslininkai ne tik toliau tobulins profesoriaus Virginijaus Šikšnio atrastą CRISPR-Cas9 genų redagavimo įrankį, bet ir specializuosis jį pritaikydami daugelyje gyvybės ir medicinos mokslų sričių. Apie platesnį genų redagavimo taikymą, mūsų mokslininkams ir studentams atsiveriančias galimybes, o taip pat tarptautinių mokslininkų pritraukimą šiandien kalbėta Europos molekulinės biologijos laboratorijos (EMBL) generalinės direktorės prof. Edith Heard vizito metu.

Prieš metus įkurtas Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) bei Europos molekulinės biologijos laboratorijos (EMBL) Partnerystės institutas įgauna pagreitį. Per tą laiką jau įkurtos penkios mokslinių tyrimų grupės ir renkama šešta, šios grupės inicijuos ir plėtos naujas genomo redagavimo tyrimų ir taikymų kryptis bei technologijas, o taip pat skatins jų taikymą bendradarbiaudamos su verslu. P1068826

„EMBL nenorime galvoti tik apie žmonių sveikatą, turime galvoti apie planetos sveikatą. Dabar vienijame 27 šalis ir galime dirbti kartu, kad pasiektume šį tikslą. Turime bendradarbiauti. Lietuvos partnerystė yra labai svarbi, – sako profesorė Edith Heard.

„Šio centro, kuris specializuojasi genų redagavimo srityje, atsiradimas Lietuvoje yra aukščiausias Lietuvos mokslininkų, ypač profesoriaus Virginijaus Šikšnio komandos, kompetencijų vykdyti pasaulinio lygio tyrimus pripažinimas. Tai rodo, kad mūsų šalis pasaulyje vis labiau atpažįstama kaip inovatyvi, gyvybės mokslų sferą plėtojanti valstybė, kurią savo karjerai renkasi pasaulinio lygio mokslininkai“, – sako Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

VU GMC profesoriaus V. Šikšnio laboratorijoje nepriklausomai nuo kitų pasaulinių mokslininkų sukurtas CRISPR-Cas9 genų redagavimo įrankis gan plačiai taikomas jau dabar.

„Šiuo metu daug dirbama tiek ieškant naujų, tiek tobulinant esamus genų redagavimo įrankius, siekiant sukurti genų redagavimo technologijas, kurios galėtų padėti išgydyti paveldimas genetines ligas, arba perprogramuoti ląsteles taip, kad jos atpažintų ir sunaikintų vėžį“, – apie vieną iš daugelio genų redagavimo įrankio pritaikymo ir technologijų kūrimo sričių pasakoja prof. V. Šikšnys.

Pasak Vilniaus universiteto rektoriaus prof. Rimvydo Petrausko, bendradarbiavimas su elitine tarptautine mokslo institucija yra laimėjimas visai mūsų šalies mokslo bendruomenei.

„Partnerystės instituto įkūrimas ir veiklos pradžia – labai reikšmingi įvykiai ne tik Vilniaus universitetui, bet ir visai Lietuvos mokslo bendruomenei. Tačiau tai nėra vienintelė galima EMBL ir Lietuvos bendradarbiavimo forma. Iš tiesų yra daug kitų abipusiai naudingo bendradarbiavimo galimybių – nuo dalijimosi infrastruktūra ir ištekliais iki mokslininkų, doktorantų ir bakalauro studijų studentų mobilumo. Labai džiaugiuosi, kad šios galimybės yra išnaudojamos dabar, tačiau ateityje norėtume, kad jos būtų dar labiau plečiamos“, – pabrėžia VU rektorius.

Tai, kad Lietuva tapo EMBL nare ir VU GMC atsirado pasauliniame gyvybės mokslų žemėlapyje, tapo žinomas, yra didelis prof. V. Šikšnio nuopelnas, sako VU GMC direktorius prof. Gintaras Valinčius. Pasak jo, VU GMC-EMBL Partnerystės institutas plėtoti naujas genomo redagavimo technologijas Lietuvoje įkurtas neatsitiktinai. Tarptautiniai partneriai, įvertinę turimą įdirbį genų redagavimo srityje, pasiūlė VU Gyvybės mokslų centrui partnerystę.

„Būdami instituciniai EMBL partneriai turime visas galimybes bendradarbiauti su EMBL mokslininkais, stiprinti mūsų mokslines kompetencijas, tarptautinę akademinę reputaciją. Ne mažiau svarbu, kad per partnerystę perkeliame ir gerąsias EMBL mokslinių tyrimų bei akademinės veiklos organizavimo ir praktikas, įgyjame naujų žinių veikti globalioje tarptautinėje mokslinių tyrimų ir talentų paieškos rinkose. Viliamės, kad glaudi partnerystė padės pritraukti tarptautinį finansavimą VU GMC vykdomiems moksliniams tyrimams, pasinaudoti tarptautinių konkursinių finansavimo šaltinių galimybėmis“, – sako VU GMC direktorius prof. G. Valinčius.

Vystant VU GMC-EMBL Partnerystės institutą numatoma plėtoti bendradarbiavimą su Lietuvos ir užsienio aukštųjų technologijų įmonėmis ir gyvybės mokslų pramonės organizacijomis.

2018 m. birželio mėn. Lietuva tapo 27-ąja Europos molekulinės biologijos laboratorijos (EMBL) nare. Lietuvai tapus šios organizacijos nare, mūsų šaliai šioje mokslo organizacijoje atstovauja VU GMC. Tai rodo didelį tarptautinį pasitikėjimą GMC veikla ir jo tyrėjų pasiekimų vertinimą aukščiausiu lygiu.

Siekiant sustiprinti institucinę sąveiką, 2020 m. rugsėjo 8 d. elitinės Europos molekulinės biologijos laboratorijos generalinė direktorė prof. E. Heard pasirašė susitarimą su Vilniaus universitetu (VU) dėl Partnerystės instituto VU Gyvybės mokslų centre steigimo.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos