Sidebar

Gegužės 6 d. tapo istorine diena Gyvybės mokslų centre -– pilnai įrengus ir suderinus transmisinį mikroskopą su šaldymo funkcija cryo-TEM „Glacios“,  gauta apoferitino baltymo struktūra, šios struktūros vaidas 3 Å rezoliucija.

Šio baltymo struktūra simetriška, jis panašus į kamuoliuką, todėl ir buvo pasirinktas tyrimą atlikusios struktūrinės biologijos komandos apmokymui. Komanda, dirbusi prie šio mokomojo tyrimo – tai Giedrė Tamulaitienė, Giedrius Sasnauskas ir Elena Manakova bei konsultantė iš Thermofisher Scientific Ieva Drulytė.

„Ir reikia pasakyti, kad „mokomasis skrydis“ pavyko puikiai, nuo mėginio paruošimo, iki duomenų gavimo, analizės ir struktūros sugeneravimo, visas procedūras atliko mūsų Gyvybės mokslų centro tyrėjai. Tai reiškia, kad dabar esame pasirengę kibti į daug sudėtingesnes baltymų struktūras, kurios sunkiau tiriamos klasikiniais struktūrinis biologijos metodais. Cryo-TEM Glacios mikroskopas yra unikalus ir vienas brangiausių  šiuo metų instaliuotų Lietuvoje mokslinių tyrimų instrumentų. Jo kaina – 2.5 mln eurų. Šis instrumentas įsigytas, panaudojant ES SF lėšas, kuriomis VU GMC kuriamas šiuolaikinių instrumentų atviros prieigos centras CossyBIO", – sako Gyvybės mokslų centro Direktorius Dr. Gintaras Valinčius.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos