Sidebar

Renginio pradžia: 2021-09-28 11:00
Renginio pabaiga: 2021-09-28 14:00

2021-09-28

11 val. VU Gyvybės mokslų centro R-401 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) EGIDIJUS ŠIMOLIŪNAS gins daktaro disertaciją “Molekulinių mechanizmų tyrimai ląstelėse, sąveikaujančiose su dirbtiniais karkasais”. Vadovė – dr. Daiva Baltriukienė.

Disertacijos anotacija: Skirtingų audinių ląstelėms būdinga labai savita augimo aplinka, kuri vaidina svarbų vaidmenį palaikant audinio homeostazę. Net nedideli nukrypimai gali sukelti negrįžtamus pokyčius, nulemti įvairių ligų vystymąsi. Dėl to, šiame darbe buvo ištirta, kaip mechaninė aplinka veikia sveikas bei vėžinio audinio ląsteles. Sveiko audinio modeliu pasirinktos mezenchiminės kamieninės ląstelės (MKL) išskirtos iš žmogaus dantenų audinio. Šios ląstelės pasižymi plačiu diferenciacijos potencialu, imunomoduliacinėmis ir oksidacinio streso (OS) slopinimo funkcijomis, kas leidžia jas taikyti regeneracinės medicinos srityje. Todėl įvertinome, kaip mechaninė aplinka veikia šių ląstelių atsparumą OS. Nustatėme, kad mechaninės aplinkos savybės turi įtakos įvairiems MKL procesams, bei netgi lėmė jų jautrumą OS, kuo kietesnė aplinka buvo, tuo ląstelės buvo atsparesnės jo poveikiui. Vėžinių ląstelių modelis buvo krūties vėžio ląstelių linija – MCF-7. Krūties vėžys yra dažniausiai diagnozuojama vėžio forma, o MCF-7 ląstelių linija atitinka net 70 % atvejų vėžinio susirgimo fenotipą. Vėžio vystymosi metu stebimas audinio kietėjimas. Dėl to ištyrėme, ar mechaninė aplinka daro įtaką šių ląstelių jautrumui priešvėžiniam chemoterapiniam vaistui doksorubicinui. Vėžinių ląstelių atveju, mechaninės aplinkos savybės beveik neturėjo įtakos MCF-7 linijos jautrumui chemoterapiniam vaistui doksorubicinui, tačiau lėmė morfologijos, adhezijos, proliferacijos ir netgi signalinių molekulių raiškos ir aktyvinimo pokyčius. Taip pat, šių tyrimų metu buvo sukurtas metodas, leidžiantis įvertinti ląstelių skaičių tiek 2D, tiek 2,5D ir net 3D aplinkose.

Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos